Tündértánc – Nővarázs című műsor egyebek között azt firtatja, hogyan lehet közös pontokat találni a cirkusz- és a képzőművészet között, mi a közös egy festményben és egy cirkuszi számban.

Az előadás képzelt helyszíne ezúttal egy galéria, amelyben festményeket és szobrokat állítottak ki, nem is akármilyeneket: a művészettörténet leghíresebb nőábrázolásait és a női lét szimbolikus életképeit. A néző olyan élmény részese lehet, amellyel azelőtt nem találkozott: a cirkusz varázslatos eszközei segítségével megismeri a művészettörténet kiemelkedő pillanatait és alkotásait. Az alkotók szerint: azt a csodát is, ami a Nő, legyen szenvedélyes amazon, ihlető múzsa, önmagát kereső fiatal vagy bölcs öregasszony.

Leléphet-e a festővászonról egy alak, hogy aztán a manézsban életre keljen? Van-e humora a Mona Lisának? Mi járhat Picasso, Munch vagy Szinyei Merse Pál nőalakjainak fejében? Hogyan hatnak a cirkuszművészetre Charles Demuth, Gustav Klimt vagy Frida Kahlo híres festményei? A Tündértánc – Nővarázs című előadásban egy kislány nézőpontjából tárul fel a valóság mögötti valóság. Ahogy a gyermeki fantázia végtelen, úgy elevenednek meg a jelenetek is. A szobrok megszólalnak, a képek titkokat suttognak, a kőből faragott alakok bújócskázni kezdenek velünk, a festett figurák ölükbe ültetnek és álomba ringatnak.

Talán újra gyermekké kell változni, hogy rácsodálkozhassunk a varázslatra, a titkok igazságára? Végül: talán e cirkuszi tárlatvezetés után a lehetetlen újra lehetségessé válik…

Az újrakezdést szabadtéri programmal is jelzi a Nagycirkusz. Az épület előtti téren színpadot állítanak fel, amelyen (és körülötte) szombaton délután és vasárnap egész nap különböző artista műfajokban, sokféle műsorszámmal várják a Városligetben sétálókat. Fellépnek a 2019-es Kötéltánc cirkuszi dalverseny indulói, a cirkuszi készségfejlesztés komoly érdeklődésre számíthat, éppúgy, mint az állatsimogató, az élőszobrot viszont nem ér megérinteni. Mindkét napon lesznek cirkuszpedagógiai foglalkozások, nemcsak a pályára készülőknek.

Fotók: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu