Az aukción kiemelt biztonsági intézkedések mellett lehet részt venni, és idén első alkalommal az online közvetítés mellett otthoni licitálásra is lehetőség lesz. Az aukciós kiállítás szeptember 5. és 19. között ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

A nemzetközi árverési piacot sokkszerűen érintette az élő aukciókat blokkoló járvány. Amíg a nagy európai és amerikai házak gyorsan reagáltak, és az online aukciók felpörgetésével sikeresen jöttek ki a válságból, a vezető magyar árverezőházak – éppen az online fejlesztések elmaradása miatt – tél óta nem rendeztek aukciókat.

A kényszerszünet lehetőséget biztosított az elmaradt fejlesztések pótlására, a magyar aukciósházak közül elsőként a Virág Judit Galéria építette fel saját online felületét, amely az őszi árverésen fog debütálni. Így most már nemcsak személyesen, telefonon és vételi megbízás útján, hanem laptopról vagy mobilról is lehet vásárolni az őszi rendezvényen.

A galéria az esemény fontosságának megfelelően kiemelkedő anyaggal indítja az őszi-téli szezont. Óriási érdeklődésre tarthat számot Kádár Béla Eladják a szürkét című, a berlini Sturm Galériának festett remekműve és Vaszary János legendás park-sorozatának kiemelkedő darabja. 

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Paál László, Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Kádár Béla, Faragó Géza, Egry József és Szinyei Merse Pál egy-egy alkotása, a kortársak közül pedig Keserü Ilona, Csernus Tibor, Gyarmathy Tihamér és Bak Imre munkái emelkednek ki.

Vaszary János: Parkban

A 202 műalkotás összkikiáltási ára több mint 419 millió forintról indul.

A résztvevők egészségének védelmében a szeptember 20-i aukció helyszínét átalakítják a Budapest Kongresszusi Központban. A székek kettesével, egymástól távolabb, szellősen helyezkednek el, a regisztrációnál kialakuló sorban állás elkerülése érdekében pedig előzetes regisztrációt vezetnek be.  A galériában és a Budapesti Kongresszusi Központban valamennyi résztvevő számára biztosítják a maszkokat és a kézfertőtlenítőket.

Nyitókép: Kádár Béla Eladják a szürkét című műve