Világsztárokkal, a hazai művészeti élet legjelentősebb alkotóival, nagy sikerű programsorozatok folytatásával és megújuló fesztiválokkal készül a júniusi újranyitásra a Müpa – a nyári időszakban és a jövő évadban is izgalmasabbnál izgalmasabb produkciókra számíthatnak a látogatók.

„Kreativitás, minőség és a megújulás képessége – ezek az értékek mindig is meghatározók voltak a Müpa számára, a mögöttünk álló időszak azonban még inkább megerősített minket abban, hogy milyen fontos mindez” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, kiemelve, hogy nagyszerű eredményekre lehet büszke az intézmény a digitalizáció, a koncertközvetítések és a közösségépítés területén. Ez utóbbi legékesebb bizonyítéka, hogy a Müpa+ hűségprogram rekordokat döntve immár több mint 26 000 tagot számlál. Az intézményvezető hozzáfűzi: az online platformokon elért sikerek mellett is az a tapasztalat, hogy az élő Müpa-élmény, az élő előadások varázsa semmivel sem pótolható. „A régió vezető kulturális intézményeként a Müpa feladata az, hogy a várva várt újranyitást követően az elmúlt év tapasztalatait beépítve folytassa azt a munkát, amelynek során az értékteremtés, a tudásátadás és az innováció kéz a kézben jár” – foglalja össze vízióját Káel Csaba, aki vezérigazgatóként újabb ciklusra kapta meg a folytatás lehetőségét, így munkatársaival együtt a következő öt évben is irányítja majd az intézményt. „Megtisztelő ez a bizalom, amely a Müpa fantasztikus csapatának, zseniális művészeinek és kivételes közönségének, azaz a Müpa közösségének is hatalmas elismerés” – mondja.

Káel Csaba hozzáfűzi, hogy a nyári időszakban az újcirkusz, az opera, a komolyzene és a jazz rajongóit is különleges programokkal várja az újra megnyíló Müpa: érkezik a New York-i Metropolitan lett dívája, Elīna Garanča, két lélegzetelállító produkcióval, a My Land és a Solus Amor című előadásaival tér vissza a Recirquel. A hangszer hazai virtuózainak köszönhetően többek közt Tartini, Corelli és Vivaldi művei csendülnek fel a Trumpetissimo trombitagálán, az évadot pedig egy igazi jazzlegenda, Wynton Marsalis koncertje zárja.

A Müpa az újranyitás során is kiemelt figyelmet fordít a közönség igényeire, véleményére. „A Müpa a térség mértékadó előadó-művészeti központja, ez a pozíció felelősség és motiváció egyszerre: ezért tartjuk elengedhetetlennek, hogy a pandémiát követő újrainduláskor is minél teljesebb képet kapjunk arról, hogyan formálta a kulturális területet ez az időszak. A Müpa évekkel ezelőtt a hazai előadó-művészeti intézmények között elsőként vezetett be olyan komplex ügyfélkapcsolati rendszert, amelyet hazai és nemzetközi partnereink is iránymutatónak tekintenek, és amelynek segítségével folyamatos, élő párbeszédet folytatunk közönségünkkel, így a Müpa-közösségtől érkező információkat is felhasználva készülünk a jövőre” – fogalmaz Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese. Kiemeli, hogy a látogatók visszajelzéseivel és az újraindulásra vonatkozó kutatás eredményeivel összhangban a Müpa fokozatos nyitásra készül: a nézők biztonságérzetét szem előtt tartva a Müpa épületében a nyári időszakban még kötelező lesz maszkot viselni, a jegyeket helykihagyással értékesíti az intézmény, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően az épületbe csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni.

A folytonosság és megújulás jegyében a közönség a Müpa 2021/22-es évadában is felfedezheti a megszokott-megszeretett programsorozatokat: kamarazenei csemegék és nagyszínpadi művek, zenés színpadi produkciók, családi és ifjúsági programok követik majd egymást, és a világ legkiválóbb szólistái és legendás zenekarai adják egymásnak a stafétát. Már az augusztus is valódi komolyzenei szenzációt tartogat: Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara élén tér vissza Budapestre a 85 esztendős karmesterlegenda, Zubin Mehta. A Bécsi Szimfonikusokkal Andrés Orozco-Estrada és Sarah Connolly, a Mariinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev, a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati és Leif Ove Andsnes, a Bécsi Filharmonikusokkal Thomas Adès, a Drezdai Staatskapellével Christian Thielemann, valamint Julia Kleiter és Christian Gerhaher érkezik a Müpába. Jön Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, a Les Arts Florissants és William Christie, Yolanda Auyanet, Anaïs Constans, John Osborn és a Le Concert Spirituel is.

2021 őszén megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak, melynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város kerül: a képzeletbeli híd Budapestet és Berlint köti össze. Természetesen sokak kedvence, az egész napos zenei maraton sem maradhat el: 2022-ben a fókuszban Richard Strauss életműve áll.

A Müpa
a Cziffra György-emlékév egyik kiemelt helyszíne: a legendás művész emléke
előtt, születésének 100. évfordulóján olyan kivételes alkotók tisztelegnek, mint
a zongoravirtuóz Gyenyisz Macujev, valamint
a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara,
amely Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének
ősbemutatójára készül. Az est szólistája Lukács
Miklós
és a Cziffra100 programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész lesz.

Számtalan
műfaj kiválóságai váltják egymást az operától a táncművészeten, világzenén,
könnyűzenén és újcirkuszon át az irodalomig, érkezik többek közt Anoushka Shankar, a hússzoros Grammy-díjas
Pat Metheny,
és visszatér Avishai
Cohen és Jacob Collier
is. 2021 augusztusától friss arculattal, kültéri
színpaddal, JazzTime néven várja a
közönséget a Müpa nyárzáró-évadnyitó jazzfesztiválja.

A Müpa 2021/22-es évadának művésze a páratlan tehetségű, nemzetközi színpadokon is brillírozó Baráth Emőke, az évad együttese pedig rendhagyó módon ismét a Győri Balett társulata lesz, hogy a pandémia sújtotta évben elmaradt műveket megmutathassa a nézőknek a legendás balettegyüttes.

Fontos
újdonság, hogy idén azoknak sem kell várniuk a jegyvásárlással, akik csak
egy-egy előadásra szeretnének belépőt váltani, hiszen a Müpa a 2021/22-es szezonra bérleteket nem kínál, egyesével értékesíti
előadásait.

A nyári
programokra a Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjainak 2021. június 10-én 14
órától, arany szintű tagjainak június 11-én 14 órától biztosít elővásárlási
lehetőséget az intézmény. A nagyközönség és a Müpa+ hűségprogram ezüst és alap
szintű tagjai június 14-én, hétfőn 10 órától vásárolhatják meg jegyeiket.

A 2021/22-es
évad előadásaira több lépcsőben zajlik majd a jegyértékesítés, először az új
évad idei, azaz 2021. december 31-ig megvalósuló programjaira nyílik meg a
jegyvásárlás lehetősége. Az intézmény 2021. június 22-én 10 órától a
Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget,
június 23-án 10 órától az arany szint, 14 órától pedig az ezüst szint tagjai
csatlakozhatnak. A hűségprogram alap szintű tagjai és a nagyközönség számára június
24-én, csütörtökön 10 órától lesznek elérhetők a jegyek az új évad
programjaira.

További információ a Müpa nyári programjairól és a 2021/22-es évadról ezen a linken érhető el.

Nyitókép: Győri Balett. Fotó: Csibi Szilvia