A koronavírus-járvány miatt az Aquincumi Múzeum március 17-én ideiglenesen bezárt a látogatók előtt, minden meghirdetett program, múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés elmaradt, továbbá a kutatószolgálat és a könyvtár is szüneteltette szolgáltatásait. Az azóta eltelt időszakban a munkatársak nagy része is otthonról végezte munkáját.

A járványügyi intézkedések új szakaszba léptek Budapesten is, így az enyhítések lehetőséget teremtettek arra, hogy a fővárosi szabadtéri múzeumok is megnyissák kapuikat. Noha az Aquincumi Múzeum belső terei és az ottani kiállítások csak később tekinthetők meg, a régészeti park is számos érdekességet tartogat. A csaknem hat hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét mutatja be, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal. A romkert különlegessége továbbá, hogy Rómától északra Budapest az egyetlen olyan európai főváros, amely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni.

Mivel a járványügyi intézkedések egyelőre nem engedélyezik a tárlatvezetéseket és múzeumi foglalkozásokat, a múzeum már a kijárási korlátozások ideje alatt olyan virtuális tárlatvezetéseket készített, amelyek a régészeti park különböző részeit bemutatva szólnak az egykori városi életről. A tárlatvezetések mellett virtuális kiállítás is nyílt Zseniális találmányok – innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből címmel. Ahogy lehetőség nyílik rá, a kiállítás élőben is megtekinthető lesz.