A Kecskeméti Katona József Múzeum Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz kapcsolódó, jelenleg 520 tételt számoló speciális gyűjteményi egységéből 2005 és 2020 között országszerte már 15 kiállítás valósult meg. Ezúttal a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban látható egy tematikus válogatás Piros vérrel virágozik, szentlélekkel illatozik címmel. A kiállított anyaghoz kapcsolódva június 3-án mutatnak be egy vetített képes művészettörténeti előadást, Keresztre feszítés, stációk, passiójátékok a késő középkori művészetben címmel, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével.

Június 4-én a Kecskemét Táncegyüttes mutatja be új műsorát, amelyet Petőfi Sándor Az Alföld című verse ihletett, vezérszálát a nép ajkán folklorizálódott Alku című verse formálta, melynek köszönhetően egy csokorba foglalják az itt élő parasztság, polgárság, a betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és megőrző világát Bodrogköztől Vajdaságig. Megjelenik a pásztorok, a betyárok világa, az ifjúság szerelmi játékai és a parasztpolgárság „tánczmulatsága”.

Pénteken lesz versmondó-találkozó, a Barátok templomában pedig egyházi könnyűzenei koncert, szombaton bemutatkozik a Leskowsky-hangszergyűjtemény, valamint pünkösdi táncházon vehetnek részt az érdeklődők.

Mindkét napon a Szentháromság piarista plébániatemplomban látható az Újvilág Passió.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be. Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az evangéliumra támaszkodik, a szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, és élve a művészi szabadság eszközeivel, egy a kerettörténetet írtak. Ebben az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok a főszereplők, akik e történet szerint ott voltak Kolumbusz Kristóf hajóin 1492 után, amikor felfedezték Amerikát. A keretjáték tulajdonképpen a partot érés története, alapvető konfliktusa, hogy a matrózok kincseket rabolni jöttek, míg a szerzetesek kincset hoztak, a keresztény hitet, Krisztus igazságát. A bennszülöttek félelemmel vegyes érdeklődéssel várják őket, a szerzetesek pedig nekik igyekeznek elmesélni, bemutatni Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét.

Nyitókép: Újvilág Passió. Fotó: ifj. Háry Péter