Több németországi kulturális intézményben is szolidaritási koncerteket rendeznek az ukrajnai menekültek javára.

A Berlini Filharmónia épületében Rolando Villazón mexikói tenor, Liza Batiasvili grúz hegedűművész és Kirill Gerstein Berlinben élő orosz származású amerikai zongoraművész részvételével tart koncertet március 15-én a Berlini Német Szimfonikus Zenekar (DSO) és a Berlini Rádió Kórusa.

A neves művészek együtt akarnak egy távol is jól hallható üzenetben kiállni a béke és a szabadság mellett, és a zene eszközével tiltakozni az orosz rezsim Ukrajna elleni, a nemzetközi jogot semmibe vevő támadása ellen – közölte egy zenekari szóvivő. A bevételt segélyszervezeteknek adják át. Egy vasárnapi drezdai szolidaritási koncerten 20 ezer euró gyűlt össze Ukrajna javára.

A schwerini Mecklenburgi Staatskapelle a koncertjei kezdetén minden alkalommal előadja az európai himnuszt annak jeleként, hogy a zenekar kiáll a béke és a testvériség mellett – közölte Gesa Johanns, Európa harmadik legrégibb zenekarának igazgatója. A zenekar a koncertek után adományokat gyűjt a tartományi menekültügyi tanácsnak, miként a Mecklenburgi Tartományi Színház is az előadásai után.

Közben a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa, Markus Hinterhäuser azt szorgalmazta, hogy ne büntessék, hanem támogassák az orosz művészeket. Szerinte nem szabad elvárni automatikusan minden orosz művésztől, hogy határolódjon el a háborútól, mivel a politikai elnyomás miatt némelyek talán csak puszta egzisztenciális okokból hallgatnak a háború ügyében.

Nyitókép: Rolando Villazón. Fotó: dpa-Zentralbild/ZB via AFP/Hendrik Schmidt