fbpx

Ukrajnai háború – Német kulturális intézmények szolidaritási koncerteket szerveznek

10 December 2020, Saxony, Leipzig: The Mexican-French star tenor Rolando Villazon will be on stage during the José Carreras Gala in Leipzig. The show will be broadcast live on MDR. International and national stars perform for the fight against leukemia and other blood and bone marrow diseases. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by HENDRIK SCHMIDT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Több németországi kulturális intézményben is szolidaritási koncerteket rendeznek az ukrajnai menekültek javára.

A Berlini Filharmónia épületében Rolando Villazón mexikói tenor, Liza Batiasvili grúz hegedűművész és Kirill Gerstein Berlinben élő orosz származású amerikai zongoraművész részvételével tart koncertet március 15-én a Berlini Német Szimfonikus Zenekar (DSO) és a Berlini Rádió Kórusa.

A neves művészek együtt akarnak egy távol is jól hallható üzenetben kiállni a béke és a szabadság mellett, és a zene eszközével tiltakozni az orosz rezsim Ukrajna elleni, a nemzetközi jogot semmibe vevő támadása ellen – közölte egy zenekari szóvivő. A bevételt segélyszervezeteknek adják át. Egy vasárnapi drezdai szolidaritási koncerten 20 ezer euró gyűlt össze Ukrajna javára.

A schwerini Mecklenburgi Staatskapelle a koncertjei kezdetén minden alkalommal előadja az európai himnuszt annak jeleként, hogy a zenekar kiáll a béke és a testvériség mellett – közölte Gesa Johanns, Európa harmadik legrégibb zenekarának igazgatója. A zenekar a koncertek után adományokat gyűjt a tartományi menekültügyi tanácsnak, miként a Mecklenburgi Tartományi Színház is az előadásai után.

Közben a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa, Markus Hinterhäuser azt szorgalmazta, hogy ne büntessék, hanem támogassák az orosz művészeket. Szerinte nem szabad elvárni automatikusan minden orosz művésztől, hogy határolódjon el a háborútól, mivel a politikai elnyomás miatt némelyek talán csak puszta egzisztenciális okokból hallgatnak a háború ügyében.

Nyitókép: Rolando Villazón. Fotó: dpa-Zentralbild/ZB via AFP/Hendrik Schmidt

A rovat további cikkei