Az ukrán Sophia Kamarakórus győzelmével zárult a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny keretében megrendezett, a Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért folyó verseny a hétvégén Debrecenben

Debrecenben, a Kölcsey Központ Nagytermében rendezték meg a Kórusmuzsika Európa Nagydíja soron következő eseményét, amelyen a hat illusztris nemzetközi kórusverseny (köztük a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny) által alapított megmérettetésen nagydíjat nyert énekkarok vetélkedtek egymással a végső elismerésért. A korábbi versenygyőzelmeinek köszönhetően három kórus indulhatott: a Baszk Ifjúsági Vegyeskar (Baszkföld, Spanyolország), az En Kör (Svédország) és a Sophia Kamarakórus (Ukrajna). Az esemény szervezője a Kodály Filharmónia Debrecen.

Európa egyik legrangosabb énekkari versenyének számító seregszemlén kizárólag olyan kórusok vehetnek részt, amelyek az elmúlt évben nagydíjat nyertek Arezzo (Olaszország), Debrecen, Maribor (Szlovénia), Tolosa (Baszkföld, Spanyolország), Tours (Franciaország) vagy Várna (Bulgária) neves versenyein, azaz a legjobbak legjobbját keresték. Az öttagú nemzetközi zsűrit csupa kóruszenei kiválóság alkotta az európai régióból: Helena Fojkar Zupančič karnagy, énekmester, (Szlovéniából); Theodora Pavlovitch, a bolgár Zeneakadémia karvezetés professzora, számos nemzetközi énekkari projekt megvalósítója (Bulgáriából); Nicole Corti karmester, karvezetés-tanár, a Britten Kórus alapítója (Franciaországból); Peter Broadbent, Nagy-Britannia egyik vezető karmestere, karnagya, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett művész; Erdei Péter, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, érdemes és kiváló művész.

A Grand Prix győztese az ukrán Sophia Kamarakórus lett Olekszandr Samritszkij vezényletével, amelynek tagjai öröménekléssel hálálták meg a brit Peter Broadbent vezette zsűri ítéletét és a közönség tapsát.

Daróczi Katalin versenyigazgató szerint a járvány után lassan tért vissza az élet a kórusmozgalomba, de a már megrendezett fesztiválok, versenyek nyomán egyértelműen kijelenthető, hogy idén újult erővel és megújult repertoárral vágnak neki világnak az együttesek. „Célunk, hogy a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny jövő évi újbóli megrendezésével Debrecen ismét otthonává válhasson a művészi szempontból az egyik legszínvonalasabb, ugyanakkor igazán közösségteremtő eseménynek” – hangsúlyozta.

Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen fő-zeneigazgatója elmondta, hogy a cívisváros több mint fél évszázados múltra visszatekintő kulturális rendezvénye, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny a tervek szerint a jövő évtől biennálé rendszerben váltja majd egymást Debrecen hangszeres versenyével, a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versennyel. Utóbbi az idén 100. születésnapját ünneplő Kodály Filharmonikusok és a szintén százéves Psalmus Hungaricus köré épülő karmesterverseny lesz augusztus végén, amelyre több mint háromszáz jelentkező nevezett a világ minden tájáról – tette hozzá.

Nyitókép: A Sophia Kamarakórus. Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen