fbpx

Ukrán operaházak kapták idén az „opera Oscar-díját”

Két ukrán operaház kapta meg idén a nemzetközi operaélet Oscar-díjának is nevezett elismerést, mert az áramkimaradások és a háborús viszonyok ellenére biztosították, hogy közönségük néhány órára megfeledkezhessen a mindennapok nehézségeiről.

ODESSA, UKRAINE - JULY 06: Artists practice in the theater as the Russia-Ukraine war continues in Odessa, Ukraine on July 06, 2022. Ukrainian artists are trying to make people forget the war environment by presenting ballet and opera performances, while the state-affiliated art centers shows great efforts to ensure a normal life in the country. The Odessa National Academic Opera and Ballet Theater, which was closed for a month with the start of the war, has been preparing for weekend concerts by trying to regain its old performance since April. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A lvivi és az odesszai operaház „kiváló munkát végzett kihívást jelentő körülmények közepette” – állt a zsűri értékelésében.

Az ítészek rámutattak: az ukrajnai háború kezdetét követő szünet után mindkét operaház folytatta a munkát, és a veszélyeket, a veszteségeket bátorsággal és kitartással fogadták. A két operaház közösen kapta az év társulata díjat a Nemzetközi Operadíjak (International Opera Awards) átadó ünnepségén a madridi Teatro Realban hétfőn.

„Olyan városokból jöttünk, ahol sötétek az utcák, de a lelkünk tele van fénnyel” – mondta az Odesszai Nemzeti Operaházból érkezett Okszana Taranenko, amikor átvette a kitüntetést. „Zenénk most generátoroktól zúg mindenhol, de ez a túlélésünk, az életünk zenéje” – tette hozzá. Beszédét a közönség álló tapsviharral fogadta.

A hétfői esemény házigazdája a BBC műsorvezetője, Petroc Trelawny volt. Ez volt az első alkalom, hogy Londonon kívül rendezték meg a díjátadót. Tavaly a 19. században alapított madridi Teatro Real nyerte a legrangosabb díjat.

Az idei év közönségdíját Pene Pati szamoai tenor vihette haza. Az olasz Daniele Rustioni kapta a legjobb karmesternek járó kitüntetést, a brit Nardus Williams munkáját pedig az opera emelkedő csillagának járó díjjal jutalmazták. Sabine Devieilhe szopránénekesnő lett a legjobb női énekes, Stephane Degout baritonénekes pedig a legjobb férfi énekes.

A Nemzetközi Operadíjakat a brit Harry Hyman alapította 2012-ben.

Nyitókép: próba az Odesszai Nemzeti Akadémiai Opera- és Balettszínházban. Fotó: Anadolu Agency via AFP/Metin Aktas

A rovat további cikkei