A díszokleveleket dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és dr. Réthelyi Miklós, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyújtotta át a dokumentumokat őrző Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, valamint a Magyar Tudományos Akadémia képviselői részére.

Hoppal_Peter

?Az UNESCO a Világemlékezet Programot 1992-ben indította el azzal a céllal, hogy a tagországokban fellelhető egyetemes értékkel bíró, ritka és veszélyeztetett, írott vagy audiovizuális formában rendelkezésünkre álló dokumentumok, gyűjtemények azonosítását, megőrzését és széles körű megismertetését elősegítse? ? mondta el dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: a szervezet fő missziója, hogy gondoskodjon a világörökség részét képező könyvek, művészeti alkotások, történeti és tudományos értékű műemlékek megőrzéséről.

A tavaly listára került három Eötvös-dokumentum is ezen értékek közé tartozik. A torziós ingával kapcsolatos kísérleteket tartalmazó, 1908-ban írt, 91 oldalas eredeti kéziratot és a Süss Nándor finommechanikai és optikai intézetben 1926 és 1927 között készült illusztrált kereskedelmi kiadványt a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, míg az 1928-ban az eredeti Eötvös torziós ingáról készült, 12 oldalas kiadott nyomtatott kereskedelmi brosúrát a Magyar Tudományos Akadémia őrzi. A dokumentumok nem csupán az Eötvös-ingával, hanem az ingával végrehajtott Eötvös-kísérlettel is kapcsolatosak, amelyek világhírt hoztak a fizikus számára. Az inga és a kísérleti mérés életművének két legfontosabb eredménye.

indexkozos

Dr. Réthelyi Miklós, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke a nemzetközi listára eddig felkerült magyar elemekre emlékeztetett: Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezésének nyomtatott változatára, a Kőrösi Csoma Sándor Archívumra, Bolyai János Appendix című művére, a Tabula Hungariae ? Lázár térképére, a Bilbiotheca Corvinianára (Corvina Könyvtár) és Tihanyi Kálmán Radioskop című szabadalmi kérelmére.

Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond