A Román Színházi Szövetség (UNITER) március 14-én tette közzé a 2022-es év Uniter-díjra jelöltjeinek listáját.

A Doru Mareş (kritikus), Maria Miu (díszlettervező), Victor Scoradeţ (kritikus), Iris Spiridon (rendező) és Carmen Stanciu (teatrológus) kritikusokból és színházi alkotókból álló jelölőzsűri Imre Évát az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelölte.

A Román Színházi Szövetség Szenátusa a színházak és a szenátus tagjainak javaslatai alapján a 31. Uniter-díjátadó gálán a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált Ion Caramitru Kiválóság Díjban részesíti.


6411bb26b152b30e911195ea.jpg
Bocsárdi László. Fotó: Vornehm Volker

Az idei évben a rendezői életműdíjat Bocsárdi László rendező, a Tamási Áron Színház aligazgatója veheti át. A színház főrendezőjét több alkalommal is jelölték a Román Színházi Szövetség legjobb rendezőjének járó díjára – Antigoné (2003), Othello, a velencei mór (2005), Don Juan (2008), Yvonne, burgundi hercegnő (2009), A velencei kalmár (2010), Caligula (2011), Hamlet (2014), A mi osztályunk (2016) –, amelyek közül a Craiova-i Marin Sorescu Nemzeti Színházban készült Caligula és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban készült Hamlet a legjobb rendező, a Kolozsvári Román Nemzeti Színházban készült A mi osztályunk című előadás pedig a legjobb előadás kategóriában nyerte el a díjat.

Nyitókép: Imre Éva az Ifjú barbárokban. Fotó: Biró István