fbpx

Ünnepek, hagyomány és újdonság összhangja – A PFZ ünnepi koncertjei

December 18-án a bazilika nagyszerű terében a Savaria Barokk Zenekar műsorával hív különleges ünnepvárásra a Pannon Filharmonikusok, január 2-án pedig újévi díszhangversenyén csillant meg valami újat, ugyanakkor a hagyományokra építkezve. Szeretettel várják az év egyik legrangosabb társadalmi eseményére a pécsieket és a Pécsre látogatókat.

A Pannon Filharmonikusok Magasztalás című karácsonyi ünnepi hangversenye december 18-án lesz a lélegzetelállító terű bazilikában Pécsen. Sok családnak, baráti társaságnak egyszerűen hozzátartozik az ünnepváráshoz, az ünnephez a muzsika, ahogyan az adventi vásár forgataga, a nagyi hókiflije vagy akár az éjféli mise. A hagyományos és elmaradhatatlan ünnepi koncert idén egyben rendhagyó is.

A nagy létszámú karácsonyi oratóriumok és kantáták helyett néhány olyan zenei gyöngyszemet hallhatnak a nézők, amelyek eddig háttérbe szorultak és ritkán kerültek elő.

Ez a „rendhagyás” jót tett a műsornak, amely nem is lehetne jobb „kezekben” idén, mint a Németh Pál vezette Savaria Barokk Zenekarnál, hiszen kiemelkedően jelentős munkát végeznek a magyarországi régizenei irányzat ápolásában. Olyan zenei érdekességek, izgalmas hangszeres megoldások és énekhangok szólalnak meg, amelyek valódi zenei meglepetést nyújtanak, de persze elhangzanak ismertebb művek is, mint például Esterházy Pál Harmonia caelestis című darabjának részletei.

Az egyórás műsorban a magasztalás, a „mennyei harmóniák” és a békesség hangjai csendülnek fel,

hogy egy csodálatos órára lecsendesedhessünk, megengedhessük magunknak, hogy a rohanás, a stressz után a zene átfolyhasson rajtunk. Egy ragyogó szoprán, egy megnyugtató basszus énekhang és egy különleges zenekar öt zeneművet tolmácsol. Fellép Ducza Nóra szoprán, Jekl László basszus, vezényel Németh Pál.

Christoph Bernhard Ne féljetek! című kantátája akár áthallás is lehet, ugyanakkor szövege bibliai eredetű, a szoprán énekes az angyali hírnök szerepében énekel: „Ne féljetek, mert nagy örömet hirdetek nektek és minden népnek. Ma megszületett nektek a Megváltó, Krisztus, az Úr, Dávid városában. Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek. Alleluja.” Michel Richard Delalande Karácsonyi szimfóniák című munkája egyszerre ünnepi, táncos, téli és természetesen pasztorális. A megszólaltatott furulyák és csengettyűk sokat mutatnak a korai barokk hangszerelési technikáiból.

Esterházy Pál Harmonia caelestis (Mennyei harmónia) című művének részletei a korai barokk stílusjegyeit hordják magukon, de egyes zenetörténészek felfedeztek dunántúli népénekeket is a dallamok között. A zenetudomány mai állása szerint a műveket nem Esterházy Pál herceg írta, valószínűsítik, hogy neve inkább a kiadót, mint a szerzőt jelöli. Ezen az estén historikus hangszerekkel hallhatjuk Marin Marais A párizsi Szent Genovéva-templom harangjait. A hegedűre, viola da gambára és continuóra írt egytételes mű harangjait a basszus szólamban kell keresnünk.

Zárásként felcsendül Johann Sebastian Bach 58. kantátája, „Jézus és a Lélek párbeszéde”, egyike Bach dialóguskantátáinak, melyek két énekest foglalkoztatnak, és mondanivalójuk kölcsönhatásban áll egymással. Ebben a kantátában is átélhetjük azt a Bach zenéjére nagyon is jellemző optimizmust, melyben a vigasztalódás élménye mindig nagyobb a szenvedésénél.

Január 2-án az év egyik legrangosabb társadalmi eseményére, a meglepő újdonságokat felvonultató újévi díszhangversenyre kerül sor.

A klasszikus újévi koncertek műsorában is mindig újdonságokat kereső Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizede várja az év legrangosabb társadalmi eseményére a pécsieket és a Pécsre látogatókat. A színvonalas esten a virágokkal díszített Kodály Központban elegáns környezetben köszönthetjük az újévet a hagyományos Strauss-darabokat és igazi csemegéket, zenei humort sem nélkülöző programmal. A mostani újévi koncert pikantériáját az is adja, hogy a pécsi Kodály Központban az a zenekar látja vendégül a közönséget újévi koncertre, amely a bécsi Musikverein Aranytermében egy mestersorozattal van jelen. A klasszikus zene leghíresebb központjában, abban a nagyteremben lép fel bérletsorozatával, amit a világon sok millió zenebarát ismer, hiszen ebben az Aranyteremben rendezik meg minden évben a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, amit a tévécsatornák világszerte közvetítenek. Jól mutatja a pécsi zenekar elhivatottságát és szakmai mércéjét egyrészt az, hogy magas minőségben „szórakoztató”, kiemelkedő művek csendülnek fel Gershwintől a legnagyobb filmzenékig, másrészt az est szólistájának személye.

Balog József Liszt- és Lajtha-díjas zongoraművész generációjának egyik minden értelemben véve „legtisztább hangú”, kiemelkedő képviselője,

akinek nevét több kontinensen kezdik alaposabban megismerni. Lenyűgöző, pontos, igen érzékeny játéka és a különböző műfajokban való jártassága köztudott. Kíváncsian várja a PFZ, hogy Bogányi Tibor vezető karmesterrel, aki rutinos újévi „showman”, illetve a humorával, zenei intelligenciájával és eleganciájával elbűvölő Bősze Ádámmal milyen meglepetésekkel fogják a közönséget lenyűgözni.

Balog József. Fotó: Dékány Zsolt

A szünetben pezsgős koccintásra várják a nagyérdeműt, az együttest támogató páholytagokat pedig a koncertet követő exkluzív állófogadáson látja vendégül a zenekar. Az újévi hangversenyen még szavazhat a közönség kedvenceikre, majd a hangversenyt követő zártkörű fogadáson köszöntik az év közönségdíjas férfi és női muzsikusait. További információk, illetve jegyvásárlás a www.pfz.hu oldalon.

Nyitókép: Pannon Filharmonikusok, Bogányi Tibor. Fotó: Dékány Zsolt

A rovat további cikkei