fbpx

Ünnepélyes évnyitó a Zeneakadémián

Augusztus 31-én hivatalosan is elindult az új tanév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára beszédében kitért az augusztus 30-i ünnepségre is, amelynek keretében az 50, 60, 65 és 75 évvel ezelőtt diplomázott hallgatókat köszöntötték. Emlékeztette a közönséget arra, hogy a kormány számára kiemelt fontosságú a Zeneakadémia, valamint annak felújítása, amelyre összesen 13 milliárd forintot fordítottak és várhatóan idén ősszel fejeződik be teljesen. ?A magyar kultúrában az egyik legfontosabb értékünk és fundamentális minőségünk az a zenekultúra, amit a XIX-XX. században a zeneakadémiát alapító Liszt Ferenccel indulva generációk egész sora létrehozott. Legyenek büszkék arra, hogy ennek a világszerte ünnepelt folyamatnak a részeseivé válhatnak!?

zeneakademia-5

Dr. Vigh Andrea rektorasszony beszédében kiemelte, hogy az idei tanévben ünneplik az intézmény 140. születésnapját, valamint köszöntötte a külföldről érkezett hallgatókat. Visszatekintett az elmúlt majd? másfél évszázadban milyen változásokon esett az iskola, valamint kiemelte azokat a sikereket, amelyeket a hallgatók a nyár folyamán, az évzáró óta értek el. A felújítás utolsó szakaszában a főépület restaurálása is folytatódik, továbbá új hangszereket is beszerez az intézmény: ?Hangszer nélkül a zenész félkarú óriás, ahogy mondani szokás.?

zeneakademia-7

A megnyitó keretében Medveczky Ádám, az akadémia oktatója a rektorasszonytól tanári oklevelet kapott, felsorolták a Köztársasági Ösztöndíjban részesült tanulókat, majd pedig Kruppa Bálint és Csabay Domonkos hallgatók előadták Weiner Leó fisz-moll hegedű-zongora szonátáját. A gólyaeskü után pedig a rektorasszony hivatalosan is megnyitotta a 2015/16-os tanévet.

Fotó: Papp Eszter

A rovat további cikkei