fbpx

Ünnepi gálán adta át Magyarország Szlovákiának a V4 kulturális soros elnökségét

2022. július 1-jén Magyarországtól Szlovákia veszi át egy évre a visegrádi négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökség kulturális záróünnepségét. Az ünnepi gálán zenés és cirkuszi produkciókat, valamint a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó workshopján készült szlovák–magyar színházi előadást is bemutattak. „A négy ország közös kulturális öröksége erős közösségé formál bennünket” – emelte ki az eseményen Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1. és 2022. június 30. között ezt a tisztséget Magyarország töltötte be. A V4-országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

A kulturális elnökség szimbolikus átadására ezért a fesztivál helyszínén, Nagymaroson került sor.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztertől Marián Varga, a Szlovák Köztársaság első beosztottja vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget. „Ha kultúráról beszélünk, akkor elsősorban mindenkinek a közösség jut eszébe. A közösség és a megtartás. Hiszen mi emberek egyedül, egymagunkban, barátok nélkül, szeretteink nélkül elszigetelt személyiségek vagyunk. Ha nem tudunk megnyilvánulni, akkor valójában nem is számítunk. Éppen ezért a kultúra több mint puszta szórakozás. Közösségeket hoz létre, közösségeket tart meg és közösségeket erősít” – emelte ki Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

„A V4 magyar elnökségének két kiemelkedő pillére a visegrádi négyek kulturális logisztikájának erősödése és egymás kultúrájának mélyebb megismerése voltak. A kulturális sokszínűségünk és gazdagságunk arra predesztinál minket, hogy ezek bemutatásán és az együttműködéseken keresztül a béke és a biztonság érdekében tudunk közösen tevékenykedni” – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

„A V4-ek együttműködésének nincs alternatívája. Földrajzilag és kulturálisan is olyan mélyek a közös gyökereink, hogy bármilyen vihar is jött az elmúlt évszázadokban, semmi sem tudta megtépázni ezeknek a nemzeteknek az összefogását” – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke.

„Idén az eddigi legmagasabb látogatószámot érte el a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

A négy nap során 11 ezren látogattak el a visegrádi négyek kultúráját fókuszba állító és világsztárokat is felvonultató zenei és színházi programokra.

Jövőre június 22. és 25 között rendezzük meg a 10., jubileumi fesztivált” – emelte ki Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató.

Az ünnepi gálát Koós-Hutás Áron és Horváth Márk duója nyitotta. Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjét, Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja Puccini Turandotjából a Nessun dormát, míg Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dalt adta elő. A Recirquel artistája, Herczeg Richárd a lélegzetelállító Lengő rúd számával nyűgözte le a résztvevőket. Az ünnepi gálán mutatták be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült szlovák–magyar előadást, a Grammatica mysteriit is. A Petőfi Sándor versein, levelein és úti leírásain alapuló válogatás egy olyan kollázst alkot, amely nemcsak komoly, hanem humoros oldaláról is bemutatja a szerzőt – az ifjú Petőfit.

Bár a magyar kulturális elnökség véget ért, jövőre ismét Magyarország lesz az európai kultúra egyik központja.

„Veszprém és a Bakony–Balaton régió 2023-ban mint az Európa kulturális fővárosa cím viselője dolgozik majd a közös európai kulturális értékek és kapcsolatok megerősítésén. Már idén is sok programmal, de jövőre különösen izgalmas kulturális kalandokkal várjuk a visegrádi csoport országaiból a fellépőket és a vendégeket egyaránt” – üzente az V4 elnökségi évet záró ünnepség résztvevőinek a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program vezérigazgatója, Markovits Alíz.

Nyitókép: VéNégy/Krulik Ábel

A rovat további cikkei