Július 1-jén Lengyelországtól Magyarország vette át egy évre a visegrádi négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból, a 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó programsorozatának zárásaként, Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökségének kulturális nyitóünnepségét.

Az eseményen Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kiemelte: a legfontosabb, hogy a V4-országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját.

A visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között ezt a tisztséget Magyarország tölti be.

A V4-országok legrangosabb kulturális eseménye a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

„Három hét alatt sikerült megszerveznünk a fesztivált, és ezzel elsőként nyitottuk meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban” – emelte ki Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója. A kulturális elnökség szimbolikus átadására az eseménysorozat zárásaként Nagymaroson került sor. 

„A négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak – bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről – a kultúrát a saját maguk céljaira használták, és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni. A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük” – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a kultúra összetartó erejére hívta fel a figyelmet. „A kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megismerhetjük és megérthetjük egymást.”

„Az elkövetkező egy évben egymásra figyelő, összeölelkező, egymás kultúráját és múltját tisztelő kulturális programok tucatjaival fogjuk a V4-ekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani” – emelte ki Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, aki Joanna Urbańskától, a budapesti Lengyel Intézet igazgatójától vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.

Az ünnepi gálán a 2021-es Köszönjük, Magyarország! indulását is bejelentették.

A program célkitűzése, hogy továbbra is segítse a pandémia miatt nehéz helyzetbe került előadóművészeket, a befogadóhelyek számára pedig lehetőséget biztosítson színvonalas produkciók bemutatására.

Az eseményen fellépett Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, a Feledi Project, Gubik Petra és Csengeri Attila színművészek, Dánielfy Gergő énekes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ artistái, Lengyelország egyik kiemelt tehetségű zsonglőrje és az Urban Verbunk táncegyüttes.

Július 2-án Visegrádon a Circus Flow kiállítás cseh, lengyel és szlovák kortárs képzőművészek meghívásával, cirkuszi tematikájú alkotásaik szerepeltetésével köszönti Magyarország V4-elnökségének kezdetét. A tárlat emellett egyedülálló válogatás a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 2020. évi nyílt alkotóművészeti pályázatára készített alkotásokból. 114 hazai kortárs képzőművész 250 cirkuszi tematikájú új műve – festmény, grafika, szobor, kisplasztika, fotó, videó és iparművészeti alkotás – kínál rendhagyó belemerülést a cirkusz sokszínű világába.

Nyitókép: a kulturális elnökség átadása a VéNégy Fesztiválon. Fotó: Klinger Gábor