?Az 1956-os forradalom és szabadságharc számtalan olyan hőst teremtett, akik a mai napig példaként lennének felmutathatók, ha hazaszeretetről, önfeláldozásról, a köz iránt érzett felelősségről, tenni akarásról és becsületről szeretnénk beszélni. Közülük is kiemelkednek íróelődeink, a Magyar Írószövetség egykori bátor tagjai? ? mondta L. Simon László ünnepi beszédében. Hozzátette, ma is hősökre van szükségünk: irodalmi és történelmi hősökre, hogy példát mutassanak a jövő nemzedéke számára. A művészetek és az irodalom feladata pedig az, hogy ne engedje a feledés homályába merülni a rettegés, a terror és a megfélemlítés éveit.

iroszovetseglsimon

?Mi, magyarok minden ősszel újra olvassuk és újra átéljük az 56-os forradalom és az akkori Magyarország történetét, és közben nem csak a mű üzenete válik egyre érthetőbbé, mi magunk is egyre érettebbek leszünk?- mondta az államtitkár, majd hozzátette, most is íródik a soron következő kötet, melyet a mi életünk ír.

?Egyszerre vagyunk tehát tanítványok és példaadók. Mi az ötvenhatosok tanítványai vagyunk, példát pedig a gyerekeinknek fogunk adni. Adjunk tehát bizonyságot, hogy megértettük ?56 örömteli és erőt adó üzenetét. Változtatni és cselekedni kell, mint az 56-os hősök tették, akik hitből és hazaszeretetből a legnagyobb dolgot hozták létre, és visszaadták nemzetünk méltóságát? ? fogalmazott L. Simon László.

iroszovetseglsimon2

Ezt követően koszorút helyezett el a Magyar Írószövetség falán lévő 1956-os és Gérecz Attila emléktáblánál. Koszorúzott Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., az Írók Szakszervezete, a Magyar Írók Egyesülete és a Magyar PEN Klub képviselői is.

iroszovetseg562

A koszorúzás után adták át az idei Arany János-díjat Ferdinandy György írónak, illetve a rendezvény keretében részesült a Magyar Írószövetség januárban odaítélt örökös tagsági címében Csukás István író, költő is.

Fotó: Csákvári Zsigmond