fbpx

Urban Verbunk – Rózsa Story

Az új magyar táncstílust képviselő Urban Verbunk egyedülálló módon eleveníti meg a hortobágyi betyárkirály, Rózsa Sándor történetét. Az előadás a nemzeti ünnep napján, augusztus 20-án debütál az m5 képernyőjén.

Magyarország legújabb hivatásos tánctársulata, a Junior Príma- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Moussa Ahmed és társa, Tóth Judit által alapított Urban Verbunk egyedi módon és átütő erővel viszi színpadra Rózsa Sándor életét. Vérpezsdítő ritmusok, 16 hengeres dinamika és határtalan lendület fémjelzi a társulat új produkcióját is.

Fejjel lefelé lógó Gyimesi csángó ropogtatás, eszközös harci táncok, éles kések és láncok: tradicionális néptánc gondolatébresztő akrobatikai elemekkel fűszerezve. A vizuális élményt egy hatalmas ledfal-kapu teszi teljessé, melynek segítségével több százan táncolnak egyszerre a tüzes Hortobágyon. 

A képregényként is megrajzolt szereplők egy futurisztikus, mégis hiteles betyárvilágot tárnak a nézők elé, a klasszikus történetet napjaink ingerküszöbéhez hangolva.

„Jelentős szerepet kap az előadásban Erkel Ferenc kevésbé ismert, megzenésített Szózata is, amellyel szeretnénk a történelmi hitelességet kidomborítani, hiszen az előadás legfőbb célja a magyarság identitásának erősítése és a hagyományos kultúra népszerűsítése” – fűzi hozzá a táncegyüttes művészeti igazgatója, Moussa Ahmed.

Nyitókép forrása: az Urban Verbunk Facebook oldala

A rovat további cikkei