fbpx

Ushalin – Az első cigány képregény

Minden szuperhősnek megvan a maga mítosza, kultúrája vagy társadalmi üzenete – ám Ushalin mind közül kiemelkedik, és egészen különleges, mert talán egyetlen népnek sem volt még soha ennyire szüksége egy igazi hősre. Interjú Lakatos Richárd youtuberrel, az első cigány képregény írójával, akivel a nemzetközi roma nap alkalmából beszélgettünk.

Mit jelent az, hogy ushalin?

Az árnyékot jelenti a lovári nyelvben. A képregénynek pedig ő, Ushalin a főhőse. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a név, mint jó néhány ismert szuperhős, például Pókember, Batman, Vasember esetében, az én történetemben is arra a különleges képességre utal, amitől valaki szuperhős lesz.

Miért pont képregény? Honnan jött az ötlet?

Még kollégista voltam Miskolcon, amikor ottani roma szakkollégiumi tanuló társaimmal egy cigány szuperhős köré épülő számítógépes játékot adtunk be egy nemzetközi pályázatra. Akkor nem jártunk sikerrel, de az ötletet továbbgondoltuk. Így született meg a képregény ötlete, ami azért is nagyon fontos, mert először a tengerentúli szuperhősök is mind képregényekben jelentek meg.

Lakatos Richárd

A romákat nem igazán szokták hősként ábrázolni. Nem gondoltál arra, hogy ez elsőre túl nagy ugrás lesz?

Sajnos ez igaz, de éppen ezért annyira fontos, hogy ne hétköznapi hőst mutassunk be, hanem annál többet. Minden szuperhősnek megvan a maga mítosza, kultúrája vagy társadalmi üzenete, ám Ushalin mind közül kiemelkedik, és egészen különleges, mert talán egyetlen népnek sem volt még soha ennyire szüksége egy igazi hősre

Ushalin mennyiben más, mint amerikai szuperhőstársai?

Alapvetően ugyanazok a stílusjegyek jellemzők rá, mint rájuk, de közben azok a roma és magyar kulturális sajátosságok is, amik miatt itthon igazán érthető lehet. Bízom benne, hogy azok a különlegességek, amik őt szuperhőssé tették, vannak annyira érdekesek és univerzálisak, hogy máshol is érhetők és fogyaszthatók legyenek.

Mennyire merítettél ihletet a környezetedből?

Nagyon! Ushalin egy kicsit vagy nem kicsit én is vagyok. Nem titok: van a képregényben olyan rajz, ami a gyerekkori fényképem alapján készült. Az Ushalinnal gyerekkori álmomat váltottam valóra. Elsősorban itthoni roma gyereknek készült, akik esetleg az útjukat, a hősüket keresik, és ezért fontos lenne, hogy magukra ismerhessenek benne.

Youtuberként már számtalan módon ábrázoltátok a cigányokat. Miért ennyire fontos képregényben is?

Mert sokszor egysíkúan gondolkodnak a cigányokról, és ők is önmagukról. Mi ebből az egysíkúságból mozdítjuk ki őket a videóinkkal, és így filmhősök, vb-t megjáró focisták vagy mondjuk híradósok lesznek. Az is fontos, hogy a videóink viccesek legyenek, de a legfontosabb üzenetük az, hogy gondolkodj másként.

A YouTube-csatorna és a képregény után mi következik?

Idén szeretnénk bemutatni a cigányok történetét bemutató dokumentumfilmünket, ami az eddigi legnagyobb projektünk. Nagyon sok munkánk van benne, és sokat is várunk tőle. Ez is hiánypótló céllal készült, mint a korábbi filmjeink. Ismerik-e az emberek a cigányokat, és a cigányok ismerik-e önmagukat? Úgy gondolom, hogy közel sem. A cigányok megértéséhez szükség van a történetük megismerésére, mert az meghatározza őket. A dokumentumfilmünk ehhez segít hozzá.

Nyitókép: Roma News Production

A rovat további cikkei