fbpx

Utazz Bábországba!

A pedagógiai bábjáték eszköze a nevelési folyamatnak óvodában, iskolában és az iskolán kívüli művelődésben. Komplex tevékenység, mely egyszerre foglalja magába az irodalmi, anyanyelvi, képzőművészeti, zenei, mozgásos-táncos nevelés feladatait. Segítségével formálható a gyerekek erkölcsi értékrendje, esztétikai érzéke, közösségi beállítódása.

 

kasper-dolls-1583249_960_720
Fotó: pixabay.com

A bábozás népszerűsítése érdekében az elmúlt években több, egymásra épülő módszertani fejlesztő folyamat kezdődött a hazai amatőr bábjátékos mozgalom újjáéledésének és terjedésének elősegítése érdekében.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2016-ban két egymásra épülő, térítésmentesen igénybe vehető ?Bábcsoportvezetői alapismeretek? képzést tartott a Magyar Bábjátékos Egyesület és a Magyar Bábművészek Szövetsége együttműködésével, melyen közel 120 amatőr bábjátszó, bábcsoportvezető vett részt.

 

Az intézmény 2017-ben indította útjára a Bűvös bábos programot. A hátrányos helyzetű fiatalokat bevonó, négy megyét érintő kezdeményezés Kötegyán (Békés megye), Püspökladány (Hajdú-Bihar megye), Balatonboglár (Somogy megye) és Kiscsősz (Veszprém megye) településen a bábművészet eszközeivel segítette a kultúrához való hozzáférést, az önkifejezés fejlesztését. A projekt 2017 májusában egy mini konferenciával és egy félnapos szemlével zárult, ahol az új csoportok szakmai közönség előtt mutathatták be előadásaikat.

 

A mintaprogram folytatásaként 2018. nyarán a II. Bűvös Bábos program idén hat megyére terjedt ki: Tiszaalpáron (Bács-Kiskun megye), Szőkéden (Baranya megye), Szeghalmon (Békés megye), Álmosdon (Hajdú-Bihar megye), Nagyrédén (Heves megye), valamint Csepregen (Vas megye) zajlik közösségfejlesztés a bábművészet eszközeivel.

Babkonf_web_1200628_nyito
Fotó: kozossegimuvelodes.hu

 

A most kezdődő, A bábművészet szerepe a személyiségfejlesztésben címet viselő országos bábmódszertani konferencia a bábművészeti terület módszertani kérdéseire összpontosít. A workshopok után meg lehet tekinteni a II. Bűvös Bábos Találkozó és Szemle bábelőadásait, az idei hat csoport eredményeit. A program kísérő rendezvényeként Bábtáncoltató címmel a legismertebb bábfajtákat bemutató, interaktív utazó kiállítás is várja a látogatókat.

További információk és részletes program ITT található.

A rovat további cikkei