UTAZIK AZ UDVAR! ? Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig címmel nyílt időszaki kiállítás, amely nyáron, sőt: egészen október 1-ig tekinthető meg. A tárlaton bemutatják a királyné által kedvelt és többször felkeresett helyeket, szállodákat, villákat, valamint a korabeli járműveket is. Fényképek, korabeli ábrázolások, dokumentumok segítségével tekinthetünk vissza a múltba, sőt, megismerhetjük a kísérő személyzet életének izgalmas mozzanatait is.

 

?Erzsébet királyné 1867-től hazajárt Gödöllőre, több időt töltött itt, mint Bécsben vagy Budán? ? mesélte a Kultúra.hu-nak korábban dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. ?Összesen mintegy 2000 éjszakát aludt nálunk, bár nagyon sokat utazott, és számos más kúriát, kastélyt is felkeresett Európában. Erről szól a tárlat, amelyen Erzsébet királyné utazásainak képeit és az utazás módját mutatjuk be? ? mondta el az igazgató. Szavaiból kiderült, hogy számos helyről, még külföldről is érkeztek hozzájuk tárgyak. Ma Erzsébet utazásainak helyszíneit öleli fel a Sisi út, melynek része Svájc, Németország, Ausztria, Olaszország, Magyarország és Görögország. Ezeket a helyszíneket barangolhatjuk be Sissivel.

 

?A korabeli sajtó folyamatosan tudósított Erzsébet utazásairól, aki, bár álnéven utazott, mégis mindenütt tudták, hogy Ausztria császárnéja a látogató: legtöbb esetben még az álnevét is megírták az újságok. Tulajdonképpen soha nem lehetett egyedül, házasságkötése óta életének minden pillanatában egy birodalom uralkodójának felesége volt, ami azt jelentette, hogy bár megpróbálta, de soha nem élhette azt az életet, amit szeretett volna. Az utazások menedéket, menekülést jelentettek a királyné számára kilátástalannak vélt élete elől? ? olvasható a kiállítás oldalán.

 

Mint írják: köztudott, hogy Erzsébet királyné nagyon szerette a magyarokat, beszélte a nyelvet, ennek ellenére mégsem jutott el sok helyre az országban. A kiállítás azonban kiemelten foglalkozik azokkal a magyar helyszínekkel, amelyeket meglátogatott Erzsébet.

 

A kiállítás témája nem véletlen, hiszen az idei év több szállal is kötődik Sisihez. ?Valóban nagyon különleges ez az év, hiszen két évfordulót is ünneplünk: Erzsébet királyné születésének 180. és a Monarchia létrejöttének és a királyi pár koronázásának 150. évfordulóját. Ez utóbbi azért is fontos a számunkra, hiszen a Gödöllői Királyi Kastély a magyar nemzet koronázási ajándéka volt Erzsébetnek. Ettől kezdve kezdett Gödöllőre hazajárni? ? fogalmazta meg az igazgató.

 

A Gödöllői Királyi Kastélyban és parkjában nemcsak a pompával, fényűzéssel találkozhatunk, hanem azzal a természetes, hétköznapi bájjal is, amely a vidéki kastélyba látogató Sisit megragadta. Az állandó kiállításon bepillanthatunk abba a világba, melyben Erzsébet királynénk élte hétköznapijait, és megtudhatjuk, mi igaz abból a sok mítoszból és legendából, amely róla kering.

 

Ha még több információt szeretnél megtudni Sisiről, kattints IDE!

 

A kiállításról ITT olvashatsz!

 

Kultúra.hu

Fotó: kiralyikastely.hu