Az elképzeléseket az Útközben – En Route címmel rendezett nemzetközi konferencián ismertetik.

A budapesti Néprajzi Múzeum hamarosan új épületbe költözik. A fizikai megújulás mellett koncepcionális váltásra is készülnek – ennek meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása, amelyeken hosszú ideje dolgoznak az intézmény munkatársai.

Az állandó tárlatok megalkotása mérföldkőnek számít nem csak a Néprajzi Múzeum és a hazai néprajzi muzeológia, hanem a néprajztudomány történetében is.

A több ezer tárgyat felvonultató központi Gyűjteményi kiállítás együtt mutatja be a Néprajzi Múzeum 150 éves gazdag gyűjteményét, a magyar és nemzetközi anyagot.

A tárgyakon kívül hangsúlyos szerepet kapnak az archívumi tartalmak: fotók, rajzok, kéziratok, zenei anyag. Történeteket mesél majd tárgyak és emberek, helyek és életvilágok, kutatók és terepek, gyűjtők és múzeum kapcsolatáról. A kiállítás moduláris szerkezetű lesz, melyben az egyes témák önálló egységenként is értelmezhetők. Ugyanakkor egymáshoz is sok szálon kapcsolódnak. Különálló térben kap helyet a ZOOM, ami az intellektuális megközelítés helyett a tárgyak látványközpontú bemutatását szolgálja.

A páratlan gyűjteményi anyagból felépülő Kerámiatér nyitott tér, amely bepillantást enged a kollekció mennyiségi dimenzióiba. Felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet a múzeumi tárgyakon keresztül a hétköznapitól eltérő megvilágításban láthat a látogató.

Ebben a lenyűgöző látványtárban több ezer kerámia tárgyat mutatnak be a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből.

A Gyermek- és ifjúsági kiállítás a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja. A világot működtető emberek, dolgok és tárgyak hétköznapjairól, ezek különbözőségéről és hasonlóságáról szól.

Témáját olyan általános aktivitásokon keresztül mutatja be, mint az alvás, evés, játék, munka, történetmondás vagy zenélés. Emberek és tárgyak történetein keresztül a látogatók felfedezhetik, hogy az alapszükségletekre milyen kulturális válaszokat adnak a világ különböző részein.

Novemberben a fenti koncepció részletes bemutatására, valamint hazai és nemzetközi szakmai körökben való megmérettetésére kerül sor az Útközben – En Route elnevezésű konferencián.

Első nap a múzeumi kiállításokat áttekintő módon értékelő előadás mellett más országok új, átfogó, néprajzi vagy antropológiai kiállításainak tapasztalatairól esik szó.

A második és harmadik napon a kiállítási egységek lesznek terítéken. Az egyes témákat a projektcsapat egy-egy kurátora mutatja be, melyet két értékelő hozzászólás követ.