fbpx

Utoljára rendezik a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen a koronázási szertartásjátékot

Utoljára rendezik meg a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen a koronázási szertartásjátékot augusztus 19–21. között, a jövőben más helyszínt keresnek az előadásnak – jelentette be Székesfehérvár polgármestere az idei rendezvényről tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Cser-Palkovics András közölte: a döntésben szerepet játszott, hogy a költségek jelentősen megugrottak, mert a romkertben minden egyes négyzetmétert védeni kell, ami komoly összegeket emészt fel. Mint jelezte, az eredeti vállalást, hogy a nemzeti emlékhelyre ráirányítsák a figyelmet, továbbá a szertartásjátékkal legalább lélekben felépítsék a koronázóbazilikát, teljes mértékben sikerült teljesíteni. Megjegyezte, hogy a sorozat nem szakad meg, lesz folytatása a szertartásjátékoknak. Hozzátette: a város több más területe felmerült helyszínként, de döntés még nem született.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a szertartásjáték rendezője elmondta, hogy a III. András – Az utolsó aranyágacska című előadás lesz a tizedik koronázási szertartásjáték, amely az Árpád-ház utolsó uralkodójának életét eleveníti fel, illetve a korábbi kilencet összegzi is. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a szereplőgárda még nem végleges, a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni.

Szikora Jánossal a székesfehérvári színház 2022/2023-as évadáról, a műsorterv összeállításáról és egy 150 éve működő teátrum vezetésének felelősségéről beszélgettünk idén júniusban.

A színház honlapján található összefoglaló szerint 2013 óta többek között Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András és IV. Béla élete elevenedett meg a színpadon több száz szereplővel, az előadásokat az elmúlt években majdnem százezer néző tekintette meg. A színészek és a székesfehérvári táncosok mellett újra a színpadon lesznek a Rákóczi Szövetség által szervezett határon túli diákok, akik 2017 óta rendszeresen részt vesznek a koronázási szertartásjátékokon.

Nyitókép: Koronázási szertartásjáték próbája 2017-ben a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A rovat további cikkei