A hamarosan megépülő Cziffra Művészeti Központ küldetése kettős: egyrészt megismertetni a nem cigányokkal a cigány kultúra értékeit, másrészt a magyar kultúrával szorosan összefüggő cigány értékek bemutatása a cigány közösségek számára szintén elsőrendű szempont.


balog_zoltan_balazs_janos_cziffra_600x399.png
Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője és Balog Zoltán miniszter leteszi a Cziffra-központ alapkövét a VIII. kerületi Tavaszmező utcában 2018. március 1-jén.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Régóta hangoztatott igény cigány értelmiségiek részéről, hogy legyen végre egy intézmény, ahol a cigányság története és kultúrája, értékeinek ápolása kiemelt missziót képez. A magyarság és cigányság köreiben közös ügynek tekintett terv egy ideje a megvalósulás fázisába lépett. A Cziffra Művészeti Központ fontos pont lehet Magyarország kulturális térképén.


cziffra_gyorgy_fortepan_600x399.png
Az új intézmény névadója, Cziffra György
Forrás: Fortepan

Az Úton van a Cziffra Művészeti Központ rendezvénysorozat a Budapesten épülő létesítmény szervezésébe és küldetésébe, valamint a cigány kultúrába avat be. Bővebben: 2019 nyarától tizenhárom állomásos országos roadshow-n mutatkozik be a változatos kulturális programokkal. A turné szentendrei állomásának a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. szolgál helyszínként.

Június 15-én Szentendrén a Szentendrei Művésztelep kezdeményezői, alkotói megfestette szentendrei tájakat, helyszíneket ismerhetjük meg. A program 10 órakor az ÚjMűhely Galériától indul, és a Szentendrei Régi Művésztelepig tart.


varga_erika_600x400.png
Varga Erika

Déltől egészen este hét óráig kézműves foglalkozáshoz csatlakozhatunk a Romani Design jóvoltából. Az egyedi design táskák tervezésével foglalkozó alkotók abban segítenek, hogy közelebbről ismerjük meg az alkalmazott kézműves technikákat.

Az alapító Varga Erika ötvösművész és tervező, a cigány kultúrát népszerűsítő tevékenységéért 2012-ben a Glamour Az év hősnője díjában részesült. Mint mondja, számára a divat ugyanaz, mint az írónak a szavak, a festőnek a színek. A foglalkozások helyszíne a Szentendrei Régi Művésztelepen található Jeges Ernő Műterem lesz.


20150617varga_erika_romani_design_divat12_600x399.png
Fotó forrása: origo.hu

Délután egytől három óráig a Legyél te is festőművész! programon a több hazai és külföldi kiállítást jegyző Balogh Tibor grafikus és festőművész közreműködésével képzőművészeti gyorstalpalón vehetünk részt, melyen az önfeledt alkotásnak is helye van. A programnak a MANK Galéria ad otthont.

Délután három és négy óra között Nyári Oszkár Banyamesék című bábos-zenés mesejátéka lesz látható a MANK Galériában. A humort nem nélkülöző, játékos produkció három rövid, két székely és egy orosz népmesén keresztül bűvöli el a gyermekeket. A műsort Deák Fruzsina, Tari Teri, Nyári Pál és Horváth Kristóf adják elő.


karavan_banyamesek_44_600x397.png
Nyári Oszkár: Banyamesék
Fotó forrása: Nemzeti Színház

Délután fél öttől este fél hatig a 2002-ben alakult Canarro zenekar koncertje várja az érdeklődőket szintén a MANK Galériában. Az együttes az argentin tangó, a francia-belga manouche swing, a brazil bossa-nova és a francia chanson műfaját is magáénak tudhatja, kiegészítve a régi idők kávéházi cigányzenéjével mindenki nagy örömére. Az együttes zenei hozzáállása szabadság és nyitottság együttesében érvényesül.


cigany_magyar16_credit_lakatos_peter_1024x683_600x400.png
Cigány magyar
Fotó: Csokonai Színház/Lakatos Péter

Este héttől kilencig a több sikeres produkcióban bizonyított Horváth Kristóf "Színész Bob"  és társulata mutatja be a Cigány magyar című előadást, szintén a MANK Galériában. A fiatal művészek alkotta csoport tagjai a társadalmat megszólító, rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után most saját emlékeiket dolgozzák fel és értelmezik újra az előadásban. A produkció a Tudás Hatalom, a Mentőcsónak Egység és a Pro Progressione közreműködésével készült.

Aki az egész napos programsorozaton részt tud venni, saját bőrén tapasztalhatja, hogy a kultúra valóban nemtől, származástól és vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit és mindenhol összeköt.