Az Előhívás ? #V4filmfeszt célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi és idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait. A műsorra kerülő, ritkán látható, nem egyszer tabutörő filmek gyakori kötőanyaga a humor, de a műveket az is rokonítja, hogy sokuk a négy ország alkotóinak közreműködésével, némelyik nemzetközi együttműködésben készült ? emelte ki Buglya Zsófia, aki azt is elárulta, miért az Előhívás címet választották a filmfesztiválnak. ?Ez egy jelképes szó. Gondoljunk csak bele: mi az, amit elő lehet hívni? Képeket, emlékeket. E fesztiválon mi is ezt tesszük: a celluloidszalagok segítségével képeket, és közös emlékeket elevenítünk fel, hívunk elő, melyek felhívják a figyelmünket arra, hogy létezik közép-európai filmkultúra. Ennek a filmes világnak pedig jellegzetes szereplője a hétköznapi kisember, valamint a sajátos, néha groteszk, máskor ironikus humor.?

 

A Visegrádi Csoport országainak alkotásai kerülnek fókuszba ezen a filmfesztiválon a magyar elnökség lezárásaként, így többek között láthatunk majd olyan kultikus műveket, mint Miloš Forman Tűz van, babám! vagy Xantus János Eszkimó asszony fázik című filmje ? mondta el Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a KKM?Balassi Intézet vezetője. ?A Visegrádi Együttműködésnek erős gazdasági, politikai dimenziói vannak, ám mondhatjuk, hogy a kulturális terület a legerősebb. Ezt mutatja az is, hogy a magyar elnökség ideje alatt hazánk számos kísérőprogrammal igyekezett felhívni a figyelmet az együttműködés fontosságára.? Ilyen program az Előhívás ? #V4filmfeszt is, mely arról is tanúskodik: a filmművészet területén még inkább szembetűnő az együttműködés hatása ? fogalmazta meg Hammerstein Judit, kiemelve: a filmfesztivál programjának összeállítása során igyekeztek szem előtt tartani a műfaji sokszínűséget, ugyanakkor a széles közönséget is szerették volna megszólítani, akárcsak a családokat. ?Tabudöntő alkotások, sokak által ismert kultuszfilmek és gyermekeknek, illetve felnőtteknek szóló animációs filmek is várják az érdeklődőket? ? hangsúlyozta.

 

?Mindegyik V4-es országot három-három egész estés film képviseli a programban. Mindezek mellett animációs filmekkel is készültünk ? gyermekeknek és felnőtteknek külön blokkban ?, de lesz koncert, kiállítás és filmes szimpózium is? ? mondta Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, aki köszönetét fejezte a KKM?Balassi Intézet, a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a budapesti Lengyel Intézet, Szlovák Intézet és Cseh Centrum segítségéért. Külön kiemelte: a filmfesztiválon a 800 forintos belépővel megtekinthető filmeket eredeti nyelven, felirattal vetítik.

 

A részletes programot ismertetve Buglya Zsófia elmondta: február 14-én nemcsak a filmfesztivál nyitónapja van, hanem Valentin-nap is, amelyről természetes nem feledkeztek meg. ?A műsor e napon két olyan legendás magyar filmmel indul, melyekben sajátos szemszögből ábrázolják a szerelmet. A közép-európai szerelmes filmek mások, mint a hollywoodi alkotások ? ezt bizonyítja ez a két film. Böszörményi Géza 1981-es Szívzűrjében ? melyben az ácsmester szerepét Jirí Menzel alakítja ? szeretetteljes emberábrázolást láthatunk, Xantus János underground kultuszfilmje, az Eszkimó asszony fázik pedig nemcsak a szív titkairól, de a szabadságvágyról is beszél.? Másnap, február 15-én a történelmi témák kerülnek előtérbe: a ?prágai tavasz? és eltiprásának 50. évfordulója alkalmából műsorra kerül Jan Němec 1968-as Oratórium Prágáért című, ritkán látható esszéfilmje. Ezt követően 35mm-es filmszalagról láthatjuk Mészáros Márta magyar-szlovák-cseh koprodukcióban készült Nagy Imre-filmjét, A Temetetlen halottat, amelynek vetítésére a rendező is ellátogat ? emelte ki Buglya Zsófia.

 

Ezután kiderült: a február 16-ai programot a humor alakváltozatainak szentelik a szervezők. A filmek többsége sajátos perspektívából, a kiszolgáltatott kisember nézőpontjából mutatja be a világ folyását. E válogatásban láthatjuk Kerekes Péter Gulyáságyú című filmjét, Jan Hřebejk Kuckók című művét, valamint Juliusz Machulski Kingszájz című fantasy vígjátékát. A február 17-ei program hét vetítése közül kettő a V4-es országok méltán híres animációs kultúrájából ad ízelítőt. Reggel 10 órától A világ kicsiben című animációs meseprogram várja a családokat, amelyben többek között a Kisvakond, Bob és Bobek, Lolka és Bolka, valamint Pampalini vágnak neki a nagyvilágnak. A 17:30-kor kezdődő VAF New Talents című szerzői animációs összeállításban fiatal alkotók elmúlt egy-két évben komoly fesztiválsikereket elért munkáit vetítik, köztük két magyar alkotást: Wunder Judit Kötelék, illetve Szederkényi Bella A vaddisznó című rövidfilmjét. A nap mindezek mellett öt nagyjátékfilmet is tartogat: megnézhetjük Waldemar Krzysten 80 vaddisznó, Petr Zelenka Elveszve Münchenben, Kristóf György Out, Miloš Forman Tűz van babám!, valamint Wojciech Marczewski Menekülés a szabadság moziból című filmjét is.

 

Buglya Zsófia azt is elmondta: a négynapos rendezvényhez szakmai kerekasztal kapcsolódik. A február 14-én 14 órakor kezdődő, regisztrációval látogatható programon magyar, cseh, lengyel és szlovák filmtörténészek és filmesztéták elevenítik fel a V4-es országok közötti filmtörténeti kapcsolatokat, különös tekintettel a nemzetközi koprodukciókra, illetve alkotói vendégszereplésekre.

 

További információkat és jegyeket az Uránia weboldalán találhatnak.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond