Gilbert és Sullivan zenés darabjai magyar színpadokon ritkán láthatók, de a szerzőpáros 13 darabja az angolszász nyelvterületen a törzsrepertoár része. Bár nem biztos, hogy épp úgy hallhatók, ahogy azt száz éve megírták.

A művek keletkezése idejében a szerzői jogot a maihoz képest jóval szabadabban kezelték, az ősbemutatókat tartó Richard D’Oyly Carte által vezetett társulat szigorúan felügyelte a kottákat. A darabok mai színreviteléhez jórészt ezeket használják, nem a szerzőpáros eredeti előírásait követik. Ennek megfelelően a jelenleg forgalomban levő partitúrák megbízhatatlanok: vannak bennük hibák, változtatások, kihagyások, sőt akadnak dalok, amelyek ma már nem hangzanak el az előadásokban. Egy brit zenetörténész, Colin Jagger szerint az egyetlen megoldást a művek teljes és javított újrakiadása jelentené.

A kéziratok, amelyek alapján ez megtörténhetne, jórészt az Egyesült Királyságban vannak, azok a British Libraryban kutathatók, jegyezte meg Colin Jagger a BBC-nek, hozzátéve, egy-két mű az Egyesült Államokba került, de online azok is elérhetők. Egyetlen mű azonban hiányzik: 1915-ben adták el az Utopia Limited eredeti partitúráját, aminek hollétéről azonban jelenleg nincs információ.

A Utopia Limited, a korlátolt felelősségű társaságokról szóló szatíra a maga korában nem tartozott a legnépszerűbb, legsikeresebb darabok közé. A partitúrát egy 1915-ös árverésen vette meg Sir Robert Hudson. Ő 1927-ben meghalt, essexi birtokára, Hill Hallba először hadifoglyokat vittek, majd női börtönné alakították, így aztán nem csoda, hogy a Utopia Limited eltűnt.

A kutató biztos abban, hogy a vélelmezhetően meglehetősen vastag, A4-nél nagyobb, de A3-nál kisebb méretű, bőrkötéses partitúra ott lapul valaki polcán vagy padlásán. Szerinte a tulajdonos vagy azt nem tudja, milyen értékkel rendelkezik, vagy azzal nincs tisztában, ki volt Gilbert és Sullivan, ezért a nyilvánossághoz fordult, hogy akinek bármilyen információja van a Utopia Limited eredeti zenei anyagáról, vegye fel vele a kapcsolatot.

A nyitókép részlet a Utopia Limited eredeti plakátjából. Forrás: Wikipedia / Wikimedia Commons