Vajda Gergely 2021-től az együttes élén karmesterként és komponistaként tölti be az Artist in Residence pozíciót. Az együttessel első alkalommal megvalósuló koncert Kurtág György 95. születésnapja előtt tiszteleg május 25-én a Théatre Auditorium de Poitiers-ben – mondta el Vajda Gergely csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az Hommage a Kurtág György-koncert témája a kommunikáció lesz, azaz tudunk-e egymással beszélni, kommunikálni, mire alkalmas a beszéd, a zene mennyivel tud többet, vagy mást, milyen nehézségei vannak a többnyelvű környezetnek, s hogy ez a művészetben hogyan szűrődik le.    

A koncerten elhangzik Kurtág György What is the Word című műve, amely Beckett szövegére íródott és szintén kétnyelvű, magyar és angol. Agota Kristof Az analfabéta című önéleti írására Vajda Gergely írt zenét. Ligeti György művei mellett megszólal például Georges Aperghis ütőhangszerek nyelvére lefordított valós szövege is. A muzsikát beszélgetések, videók egészítik ki.    

Vajda Gergely elmondta, hogy évente 3-4 koncertet vezényel majd az Ars Nova élén, s komponál is számukra, az együttessel való folyamatos munkája pedig lehetőséget ad a közös építkezésre, fejlődésre.   

Az Ars Nova Franciaország legrégebben, az 1960-as években alakult újzenei együttese, amelyet az ország vezető zenekarainak muzsikusai alkotnak.

Vajda Gergely jelenleg a kortárs zene bemutatására létrejött UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője, a Hunstville Symphony Orchestra (USA) és a Portland Festival Symphony zeneigazgatója, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány programigazgatója.

Fotó forrása: MTVA