A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című opera a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban.

A Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja című tematikus évada nem telhet el az egyik legjelentősebb francia színműíró, Molière életművének érintése nélkül. Utolsó vígjátékából Vajda János zeneszerző írt új operát, amelyhez Bulgakov Molière-ről szóló darabjából is kölcsönzött elemeket.

A zeneszerző így vall bemutatásra váró alkotásáról: „Ez az első operám, amely saját ötletet vett alapul. Az eredeti elképzelésem a Bulgakov-darab megkomponálása volt, amely Molière életéről szól, s amelynek a hátterében zajlik A képzelt beteg című darab. A helyzet nálam megfordult: előttünk zajlik a Molière-vígjáték; a francia szerző élete, küzdelmei a hatalommal a háttérben húzódnak meg. Hogy mi az oka e tükrözésnek? Úgy éreztem, Molière művéhez találtam meg azt a zenei megfelelőt, melynek az egész operámon végig kell húzódnia.”

A
hangsúly Molière komédiájára került, amit szinte teljes egészében megzenésített
a komponista. Bulgakov művéből XIV. Lajos francia király és Molière párbeszédei
kerültek az operalibrettóba, elő-, köz- és utójátékokként. A zeneszerző
munkájához Ariane Mnouchkine francia rendező 1978-as Molière című filmje
adott további ihletet.

A kamaraopera mindössze nyolc szereplőt és viszonylag kicsi, szinte mozarti zenekart vonultat fel. Szabó Máté rendezése, Cseh Renátó díszletei, Füzér Anni jelmezei és Bodor Johanna koreográfiája igazi operai csemegét ígérnek.

Szereplők: Hábetler András, Wiedemann Bernadett, Horti Lilla, Hanczár György, Bátori Éva, Rácz István, Biri Gergely, Ókovács Szilveszter. Vezényel: Kovács János.