fbpx

Valerij Gergijev lett az év embere Oroszországban

A Pizzicato nyomán a Papageno adta hírül, hogy a kreatív szakmákban dolgozók számára kiosztott Orosz alkotói díj győztese az év embere kategóriában Valerij Gergijev lett.

The annual Summer Night Concert of the Vienna Philharmonic in the park of Schönbrunn Palace in Vienna, Austria on May 31, 2018. PICTURE: philharmonic orchestra Valery Gergiev, (Photo by Roman Zach-Kiesling / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

A karmesternek köszönhetően lett a Mariinszkij Színház zenekara nemzetközileg is elismert, emlékeztet a Papageno, hozzátéve, hogy Gergijev emellett olyan operaénekesek pályáját segítette, mint Anna Netrebko vagy Olga Borogyina.

A lap kiemeli, hogy Gergijev pályafutása során kiemelt figyelmet fordított az orosz és a szovjet zeneszerzők műveinek feldolgozására, elkészítette többek között Csajkovszkij majdnem teljes életművének, valamint Sosztakovics minden versenyművének és szimfóniájának felvételét.

A Papageno ismerteti, hogy a karmesternek az orosz kormányhoz fűződő viszonyát már a háború kezdete előtt is többen bírálták, Gidon Kremer, Martha Argerich és Daniel Barenboim tiltakozó koncerttel tüntettek ellene, az orosz–ukrán háború kitörése óta pedig több operaház és zenekar felbontotta a vele kötött szerződéseket, mivel Gergijev nem határolódott el a fegyveres konfliktustól.

Nyitókép: Valerij Gergijev orosz karmester. Fotó: APA-PictureDesk via AFP/Roman Zach-Kiesling

A rovat további cikkei