fbpx

Valójában mikor született Petőfi Sándor? – podcastajánló

Petőfi-legendák, legendás Petőfi. A Talpig magyar podcast január 1-jei epizódjában Petőfi Sándort ünnepeljük. 200 éve ezen a napon született ugyanis költőóriásunk. Vagy mégsem? Podcastajánló.

Petőfi Sándor születésének pontos időpontja és helye nem ismert, és ez legalább annyi találgatásra ad okot, mint rejtélyes halála. Vajon mi az igazság a január 1-jei születésnappal kapcsolatban? Gyimesi Emese irodalomtörténésszel járunk utána.

A Petőfi-emlékévben a Magyar Kultúra Magazin egy teljes lapszámot szentel Petőfinek, és minden hónapban Petőfi-melléklettel is jelentkezik. Milyen újdonságokat tudhatunk meg nemzeti költőnkről? Beszélgetőpartnerünk: Bonczidai Éva főszerkesztő

Petőfi, a szabadságszerelmes címmel írt verset Lackfi János költő, író a kétszáz éve született költőóriásról, Petőfi Sándorról, amit Ember Márk színművész ad elő.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám

Nyitókép: Orlai Petrich Soma: Petőfi Debrecenben (1844, részlet)

A rovat további cikkei