fbpx

A változatosság tartja helyben

petrovszki_arpad_munka_kozben
Fotó: Jókai Színház

Miért választotta ezt a szakmát?

Nem akartam szabó lenni, édesanyám választotta nekem ezt a foglalkozást. Rá hallgatva próbáltam ki magam a szakmában, és mivel rögtön sikerélményeim voltak, a kedvem is megjött hozzá. Az első három évemet egy kisiparos mellett töltöttem tanulóként, ami tökéletes alapot jelentett számomra, hiszen a kisipari módszerek minden fortélyát elsajátíthattam. Majd egy nagy varrodába kerültem, ahol a tömeggyártásra is ráláthattam.

 

Hogy került a békéscsabai Jókai Színházba?

Huszonhét évvel ezelőtt keresett meg a színház azzal, hogy szívesen alkalmaznának. Az ajánlatukra örömmel mondtam igent. Már közel harminc éve szabok, varrok, kivitelezek és tervezek a társulatnak, emellett munkám része a folyamatos kapcsolattartás a jelmeztervezőkkel. Éppen a változatosság tartott egy helyben, hiszen a színházi jelmezkészítést egyáltalán nem jellemzi az egyhangúság, sokkal inkább az új kihívások és a kreativitás.

teatrumigaladijatado
Fotó: Nemzeti Színház

Pályafutása alatt megközelítőleg hány jelmezt alkotott?

Több mint háromszáz színmű kollekcióját terveztem meg, ezen belül a darabszám függ attól, hogy hány szereplős az előadás és attól is, hogy a színészeknek hányszor kell átöltöznie egy produkció alatt.

 

Nemrégiben vehette át Budapesten a Magyar Teátrum Díjat. Minek tulajdonítja ezt az elismerést?

A díjra a Jókai színház terjesztett fel. Úgy gondolom, hogy elismerés az eddigi közel harmincéves pályafutásomnak szól. Ezalatt számtalan jelmeztervezővel és rendezővel dolgoztam együtt sikeresen. Mindig igyekeztem rugalmasan követni az elvárásokat és munkámat jó kedéllyel végezni, így járulva hozzá a társulat jó hangulatához.

 

Forrás: Békés Megyei Hírlap

A rovat további cikkei