Módosultak a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) által decemberben meghirdetett kulturális és művészeti ösztöndíjak részletei. A módosítások a pályázni jogosultak életkorára és a pályázatok benyújtásának határidejére vonatkoznak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy kilenc kulturális és művészeti ösztöndíjra írt ki pályázatot  a Petőfi Kulturális Ügynökség. A pályázatok célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges művészek és kutatók pályakezdését, alkotómunkáját.

A decemberben kiírt kilenc pályázat esetében egy évvel megemelték a pályázatra jogosultak életkorát, továbbá a pályázatok benyújtási határidejét február 9-én éjfélre módosították. A pályázati felhívások többi pontja nem változott – írják a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy a sikeres pályázók idén 12 hónapon keresztül havonta bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását.

A pályázatokhoz minden esetben csatolni kell többek között a szakmai önéletrajzot és a munkatervet.

Pályázhatnak képzőművészek, művészettörténeti kutatók, műkritikusok, kézműves-iparművészek, fotográfusok, kutatók, hangszeres és énekes szólisták, koreográfusok és tánctudományokkal foglalkozók, zeneszerzők és zenetudósok, valamint jazz-előadóművészek.

A megpályázható ösztöndíjak: Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj, Kállai Ernő Művészettörténészi és Műkritikusi Ösztöndíj, Kozma Lajos Kézműves-Iparművészeti Ösztöndíj, Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj, Szegedi Kis István Kutatói Ösztöndíj, Fischer Annie Zenei-előadóművészeti Ösztöndíj, Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj, Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj, Lakatos Ablakos Dezső Jazz-Előadóművészeti Ösztöndíj.

A pályázatokról további információ a Petőfi Kulturális Ügynökség oldalán található.

A nyitókép illusztráció. Forrás: Cultura Creative via AFP / Arno Image