A hónapokig tartó előkészületekkel meg akarták dönteni a vámpírtalálkozók Guinness-világrekordját. Ehhez legalább 1040, vámpírnak öltözött embernek kellett összegyűlnie az apátságban, hogy felülmúlják a 2011-ben a virginiai Doswellben, egy vidámparkban felállított rekordot.

A whitby-i rekordkísérletet a világ egyik leghíresebb horrorja megjelenésének 125. évfordulójára időzítették számolt be róla a The Guardian online kiadása pénteken. A korábbi kísérletek olyan apróságokon buktak el, mint a nem megfelelő cipő, ezért a szervezők igyekeztek a viseletet a meghívón a lehető legegyszerűbben megfogalmazni: fekete cipő, fekete nadrág vagy szoknya, fekete köpeny, ing, mellény és hegyes agyar.

Több mint 3000-en jelentkeztek mondta el Mark Williamson, az apátsági helyszín menedzsere. Hozzátette, hogy fogalma sem volt, végül hányan érkeznek meg a romokhoz. Végül sokan olyanok is elmentek, akik az utolsó pillanatban hallottak az eseményről. A belépési feltételeket ellenőrizték, a bejáratnál meg kellett mutatni például az agyarakat.

Csütörtök este kilenc óra után derült ki, hogy megdőlt a rekord,

1369 vámpír gyűlt össze egy helyen.

A rekordkísérlet kézenfekvő helye volt a whitby-i apátság: Stokert itt járta át az hangulat, amely a regény sikerének egyik kulcsa lett. A könyvben szereplő számos áldozat nevét a templomi sírkövekről vette át, a Drakula nevet pedig a helyi könyvtár egyik könyvében találta meg.

Nyitókép: a whitby-i apátság. Forrás: Wikimedia Commons