fbpx

Van Gogh eddig ismeretlen önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában

Vincent van Gogh (1853–1890) holland festő egy eddig ismeretlen önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában – számolt be róla a BBC hírportálja csütörtökön.

A Skót Nemzeti Galéria (NSG) szakemberei akkor fedezték fel a festményt, amikor a közelgő kiállítás előtt röntgenfelvételt készítettek egy portréról. A Parasztasszony feje című alkotás hátoldalán ragasztó- és kartonrétegek borították az önarcképet.

Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát sokkolta, amikor megpillantotta, hogy a művész „rájuk néz”.

„Amikor először láttuk a röntgenképet, természetesen rendkívül izgatottak voltunk. Hatalmas felfedezés ez, többet tudunk meg általa van Gogh életéről” – magyarázta.

A holland festő takarékosságból gyakran használta fel vásznai hátoldalát. Életében nem tudta eladni a műveit, a hírnév csak azután érkezett, hogy 37 évesen, 1890-ben meghalt. A nyugati művészet történetének egyik leghíresebb és legnagyobb hatású alkotója lett.

Frances Fowle, a Skót Nemzeti Galéria vezető kurátora Vincent van Gogh Parasztasszony feje című festményével.
Fotó: Neil Hanna

A Parasztasszony feje 1980-ban, egy neves edinburgh-i ügyvéd adományának részeként került a galéria gyűjteményébe. Egy Hollandia déli részén, Nuenenben lakó nőt ábrázol. Van Gogh 1883 és 1885 között élt a városban. Úgy vélik, karrierje egy meghatározó szakaszában festette az önarcképet a portré hátoldalára: ekkor költözött Párizsba, ahol nagy hatással voltak rá a francia impresszionisták munkái.

Halála után nagyjából 15 évvel a Parasztasszony feje az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe. Úgy vélik, ekkor történt, hogy a vásznat kartonra ragasztották, majd bekeretezték. Úgy tűnik, „befejezettebbnek” tekintették a Parasztasszonyt, mint az önarcképet. A festmény többször cserélt gazdát, majd

1923-ban Evelyn St. Croix Fleming vásárolta meg. Az ő fia, Ian írta később a James Bond-regényeket.

A kép 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták később az NSG-nek.

A galéria szakemberei szerint a ragasztó és a karton eltávolításához igen óvatos restaurátori munkára lesz szükség. Jelenleg kutatják, hogyan lehet ezt elvégezni anélkül, hogy kárt tennének a parasztasszony fejében.

Az edinburgh-i Van Gogh-kiállítás látogatói elsőként láthatják az önarckép röntgenfelvételét egy speciálisan kialakított fénydobozon át. A képen egy szakállas, kalapos, ülő férfi látható a nyakán lazán megkötött kendővel. Feszült tekintettel néz, arcának jobb oldalára árnyék vetül, bal füle világosan kirajzolódik. Számos önarckép és más munka került elő korábban, amelyeket a művész a nueneni korszakából származó festmények hátoldalára készített.

Nyitókép: Lesley Stevenson, a galéria vezető restaurátora Vincent van Gogh Parasztasszony feje című festményével és a röntgenképpel. Fotó: Neil Hanna

A rovat további cikkei