A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) koordinálásával megvalósuló vándorkiállítás bemutatja a Kárpát-medencei magyar örökséget. – 3,5 milliárd forintot különítettünk el a magyar vidéki múzeumok számára, az összegből a vándorkiállítás mellett megújulnak az intézmények tárlatai – mondta Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. 

Mint hangsúlyozta,

a vándorkiállítás a vidéki múzeumok által kiválasztott legértékesebb és legreprezentatívabb tárgyakat tudja felvonultatni.

A Kecskeméten induló, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után Budapestre 2023 decemberében érkező vándorkiállításon a MVMSZ 67 intézményének 154 műtárgya látható. A 117 tagintézményt tömörítő MVMSZ előzsűrizte a vidéki múzeumoknak a Magyar géniusz programhoz benyújtott pályázatait.

„Azon vidéki múzeumok, amelyek korábban már jelentős kormányzati támogatást kaptak, ezúttal kevesebb támogatásban részesültek új időszaki és állandó tárlatok létrehozására a többiekhez képest. Szerettünk volna regionális szempontokat is figyelembe venni, terveink szerint idén ősztől, de 2023-tól biztosan a Magyar Turisztikai Ügynökséggel partnerségben a teljes Kárpát-medencét lefedő kulturális örökséget tudjuk bemutatni” – mondta Demeter Szilárd. Hozzátette: a globalizációval szemben Magyarország egyetlen esélye saját nemzeti kulturális identitásának erősítése, ezt szolgálja a Magyar géniusz program.

Csapláros Andrea, a MVMSZ elnöke, a vándorkiállítás főkurátora arról beszélt, hogy a szervezet elmúlt öt éve alatt megnégyszereződött a tagintézmények száma, jelenleg 117-en vannak. „A Magyar géniusz programmal soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia.

A vidéki műtárgyak színe-java egy közös kiállótérbe költözve juthat el minden magyar emberhez.

A vándorkiállításon a nemzeti létünket, identitásunkat, a magyar tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak és eredményeik példáját emeljük a mindennapjainkba” – mondta Csapláros Andrea.

Végh Katalin, az MVSZ Magyar Géniusz Program vezetője, a kiállítás főkurátora kitért arra, hogy a tárlat rendkívül sokszínű, hiszen megtekinthető lesz például Erkel Ferenc aranykoszorúja, a salgótarjáni sortűz áldozatának véráztatta inge, a csornai faragott borotvatok vagy a makói hagymás talicska, akárcsak egy Mednyánszky-festmény és Sisi-relikviák.

A tárgyak négy tematikus egységben a régészeti korokról, a magyar történelemről, a népi kultúránkról és a művészeti értékeinkről mesélnek.

„Szerettük volna megszólítani a fiatal közönséget is, amely ritkán jár múzeumba. Saját otthoni közegükben segítjük őket a népi kultúra értelmezésében, ezért kerülnek a paraszti kultúra tárgyai plázaenteriőrbe, a kalocsai paprikatermesztés évszázados hagyományát pedig neoncsövekkel ábrázoljuk” – mondta Végh Katalin.

A Magyar Géniusz vándorprogram első kiállítása ünnepélyes keretek között 2022. április 23-án 14 órakor nyílik meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén. A köszöntőt Csapláros Andrea, a MVMSZ elnöke, a vándorkiállítás főkurátora tartja, a kiállítást bemutatja dr. Végh Katalin, az MVSZ Magyar Géniusz Program vezetője, a kiállítás főkurátora. A projektet Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos indítja el. A megnyitón pohárköszöntőt mond dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója. Az eseményen közreműködik a a kecskeméti Aurin Leánykar Durányik László karnagy vezetésével, valamint a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar. A kecskeméti tárlat május 22-ig, kedd és vasárnap között, 10-től 17 óráig látogatható.

Fotók: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert