artmoziejszaka2018_700x300_600x257.png
Fotó: artmozi.hu

A Budapest Film Zrt. artmozi-hálózatához tartozó Művész mozi, Puskin mozi, Toldi mozi, Kino Cafe és Tabán mozi egész éjjel várja a közönséget a mai napon, május 11-én az Artmozik éjszakájára. A filmszínházak idén is különféle tematika köré építették a filmvetítéseket, ezeket most részletesebben is bemutatjuk.

A Művész moziban Rendezők éjjele címmel mások mellett Roman Polański, Wim Wenders és Lynne Remsey új filmje lesz látható az országos premier előtt, de Quentin Tarantino első igazán sikeres munkáját, a Kutyaszorítóban című kultfilmjét is levetítik. Szintén a Művész moziban láthatjuk az idén legjobb forgatókönyvért Oscar-díjat kapó Szólíts a neveden című filmet is.

A Puskin mozi a Fókuszban az igaztörtének címmel összegezte az Artmozik éjszakájára készített összeállítását. A legutóbbi Oscar-nyertes filmek közül az Én, Tonyát és A legsötétebb órát lehet majd látni az esti órákban. Premier előtt vetítik a Vissza a gyökerekhez és az Egy burka, egy nadrág című francia vígjátékot. Aki esetleg lemaradt volna a Micimackó írójának történetéről, az az Artmozik éjszakáján a Puskin moziban megnézheti a Viszlát, Christopher Robin című filmet is.


2018_03_darkest_hour_600x375.png
Az Oscar-díjjal elismert A legsötétebb óra című filmFotó: newstatesman.com

A Toldi mozi kínálata idén a Veszélyes szerelmeket helyezi előtérbe, így a Szicíliai kísértettörténet című olasz-francia-német filmdráma, vagy az Így csajozz egy földönkívülivel című romantikus sci-fi is is műsorra kerül, premier előtt pedig a Merülés a szerelembe című német-francia-spanyol-amerikai romantikus filmet, valamint a japán Naomi Kawase A naplemente ragyogása című romantikus drámáját lehet látni.

A Kino Cafe k ? szerepek elnevezésű válogatásában szerepel a Lady Bird című amerikai vígjáték, az Arcélek, útszélek című francia dokumentumfilm, és Ridley Scott Thelma és Louise című filmje is. A közelmúltban levetített Csábítás, az anyám! és a Három óriásplakát Ebbing határában című filmeket is láthatjuk a Kino Cafe Artmozik éjszakájára készített összeállításban.

A Tabán viszont már kizárólag a közelmúltban készült és elismert magyar alkotásokat helyezi a központba az Artmozik éjszakáján. A Szeretjük a magyar filmeket címszó alatt így számos közelmúltban sikerrel futó magyar filmet köszönthetünk a május 11-ei éjszakán a művészmoziban. Többek között műsorra tűzik Bogdán Árpád Genezis, Lengyel Balázs Lajkó ? Cigány az űrben, Török Ferenc 1945, és Mészáros Márta Aurora Borealis ? Északi fény című filmjét, de ezen az éjszakán megnézhetjük A Viszkis, a Budapest Noir és a Vándorszínészek című filmeket is a Tabánban.

A részletes műsort megtekinteted az Artmozik éjszakája 2018 Facebook-eseményén, illetve honlapján.

A rendezvényről Hanula Zsolt, a Budapest Film Zrt. munkatársa mesélt nekünk, aki beavatott minket az Artmozik éjszakájának szervezési kulisszatitkaiba is. Elmondása szerint ez az első alkalom, hogy a mozik egy-egy tematika köré csoportosítják a filmeket. Az összeállításnál figyelembe vették az adott művészmozi profilját és közönségét, imidzsét, hiszen a Tabánban kifejezetten jól működnek a magyar filmek, a Toldi pedig inkább a rendhagyóbb, underground filmeket képviseli ? tette hozzá.


a_viszkis.jpg
A ViszkisFotó: blogdecinema.ro

A művészmozik éjszakájának rendezvényére a karszalag megvásárlásával lehet belépőt váltani. Meglepő módon, hogy Hanula Zsolttól megtudtuk, a nézők ezen rendezvénynél sokszor az utolsó pillanatra hagyják a megvásárlást. ?A másik rendezvényünkkel, a Corvin mozi éjszakájával ellentétben, ahol egy héttel korábban már elfogynak a jegyek, a művészmozi rajongói tavaly is aznap, az első vetítésen vették meg a karszalagot, és közel teltház lett.? ? magyarázta a Budapest Film Zrt. munkatársa. Hozzátette: a teltház ez esetben annyit jelent, hogy a forgalomba került, közel 1100 darab karszalagnak tavaly körülbelül 90%-a fogyott el, és idén is hasonlóra számítanak.

A kínálatból Hanula Zsolt ajánlotta a premier előtti vetítés keretében műsorra tűzött Az igaz történet című filmet, mely egyúttal Roman Polanski legújabb alkotása, valamint Wim Wenders Merülés a szerelembe című filmjét. Felhívta a figyelmet továbbá a repertoárban található klasszikusokra is: nemrég került újra a moziba Quentin Tarantino legelső filmje, a Kutyaszorítóban, és kiemelte Ridley Scott 1991-es filmremekét, a Thelma és Louise-t is.


444_600x398.png
Thelma és LouisFotó: port.hu

?Az Artmozik éjszakája egy olyan gesztus, egy olyan köszönetnyilvánítás a közönségünk felé, melynek révén a 3500 forintos karszalaggal háromnál jóval több filmre ülhet be a néző. Az éjszakai mozizás egy olyan különleges élmény ? és az elmúlt évek tapasztalatai szerint roppant népszerű esemény ?, amelyek gyakorlatilag ünnepi, fesztiváli hangulata van. A helyszínek, mozik között akár gyalog is közlekedhetnek a résztvevők, akárcsak egy zenei fesztiválon a színpadok között. Így az Artmozik éjszakájának is van egy bulijellege? ? tette hozzá.

Az Artmozik éjszakáján a helyfoglalás érkezési sorrendben történik az adott terem befogadóképességének erejéig.

Kultúra.hu/MTI