IMG_2346

Magyarország történetének lenyomatai az elmúlt évszázadokban emelt kastélyaink, kúriáink, melyek épített örökségünk fontos elemeiként maradtak meg az újabb és újabb generációk számára. ?Egy adott kort nemcsak az jellemez, miket épített, hanem az is, hogy az elődök örökségét miként használta, ápolta és adta tovább az utána jövőknek? ? mondta dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára avatóbeszédében. Történelmi tény ? tette hozzá ?, hogy az országunk minden pontján megtalálható kastélyok, várak, kúriák megőrzésében óriási törést jelentett Trianon, a megmaradtakat pedig elpusztította a II. világháború. Az ezeket fenntartó birtokrendszer megszűnt, az épületekbe pedig idegen funkciókat telepítettek: gépállomásokat, tsz-eket, szociális és gyermekotthonokat, kórházakat ? bár próbálták hasznosítanak az épületeket, múltjuk nem jelentett értéket ? fejtette ki. ?Az évszázadok alatt létrehozott, magyar és Kárpát-medencei épített örökséget olyan lesújtott állapotban hagyták, hogy annak megmentése évtizedekre ad feladatot a mostani és a minket követő generációk számára. Ezt a munkát mindhárom Orbán-kormány felvállalta. Az elhanyagolt váraink megmentésére indított Nemzeti Várprogramra és kastélyaink megőrzését célul tűző Nemzeti Kastélyprogramra több mint ötven milliárd forintot biztosítunk, figyelve arra, hogy új funkcióval és tartalommal megtöltve fenntarthatók és a gazdaság motorjai legyenek. A Rómer Flóris Terv a határon túli műemlékeinkről igyekszik gondoskodni, a Nemzeti Hauszmann Terv pedig a Budavári Palota megmentését szolgálja. Az elmúlt hat esztendőben nemzeti és európai uniós forrásokból 180 milliárd forintot költöttünk a hazai épített örökség megóvására, megmentésére és megújítására? ? fogalmazta meg az államtitkár.

IMG_2581

A Dabasi Halász család nemesi levelét 1818-ban hirdették ki Fejér megyében, és már a 19. század végén kétszer akkora birtokon gazdálkodtak ? gazdaságuk az egyik legkorszerűbb volt a környéken. A háború utáni diktatúra évei alatt a családot megfosztották a vagyonuktól, és a kápolnásnyéki kastély is elindult a pusztulás útján ? mutatott rá Fónagy János. Többek között a 10. születésnapját ünneplő Velencei-tavi Kistérségéért Alapítvány áldozatos munkája során szűk két esztendő leforgása alatt megújult az épület, a környék fontos kulturális és turisztikai találkozási helyévé vált. A megmentett, felújított és újragondolt Dabasi Halász-kastély, valamint a másfél hektáros park csaknem 450 millió forintból újult meg.

IMG_2488

A 65 éves MKB Bank gyűjteménye a 200 éves kastélyban című kiállítás megnyitásával folytatódott az ünnepség: Sándor Benedek, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a kastélyban a bank gyűjteményének egy részét mutatják be. A gyűjtemény a 19. századi hazai festők műveire koncentrál, de a mai kor kihívásainak megfelelően kortárs festők alkotásai is megtalálhatók a kiállításon.

E kiállítás a Várkert Bazárban útjára indított, 65 év, 65 kép című kiállítás folytatása. A kastélyban, öt teremben 54 képet láthat a közönség, köztük sok egyedi darabbal. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg. Sándor Benedek kiemelte Barabás Miklós Egy utazó cigánycsalád Erdélyben című festményét, melynek ?nemcsak művészet-, hanem irodalomtörténeti jelentősége is van?. Elmondta: mikor Petőfi Sándor 1848-ban meglátta a képet, Vándorélet címmel verset írt hozzá ? a festmény 1991-es megtalálásáig ebből a költeményből, illetve egy-két feljegyzésből tudtak csak az alkotás létezéséről. ?Nagyon könnyű értékeket elveszíteni, azokat megsemmisíteni, annál nehezebb viszont helyreállítani és renoválni azokat ? ma egy gyönyörű helyszínt kaptunk vissza, mely a köz javát szolgálja? ? zárta beszédét a vezérigazgató-helyettes.

 

IMG_2771
Barabás Miklós: Egy utazó cigánycsalád Erdélyben

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Halász Gedeon Központ részeként elkészült Eseményközpont átadásán hangsúlyozta: ?nem pusztán kulturális, turisztikai élettér, de egyben innovációs, oktatási és gazdasági központ, valamint az élelmiszeripari feldolgozás és a szolgáltatóipar helyszíne is lesz a jövőben?. A DFT-Hungária Zrt. két európai uniós pályázatának köszönhetően több mint 500 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból hozhatott létre olyan tudástranszfer- és oktatástechnikai központot, valamint multifunkcionális zöld fejlesztő teret, amely a leendő partnerek, mikor-, kis- és középvállalkozások teljes körű kiszolgálását tartja szem előtt, kiemelt figyelmet fordítva az interaktív eszközök és a különböző technikai vívmányok biztosítására. A több mint ezer négyzetméter alapterületű létesítményben kialakítottak nyolc irodát, három több- és három egyfunkciós képzési és bemutatótermet, melyekhez külön parkoló, konyha és közösségi tér kapcsolódik. ?Mindemellett az épület a környék páratlan ökohelyszíne is, amely nemcsak oktatással és kutatással kapcsolatos eseményeknek ad helyet, de képző- és iparművészeti kiállítások, családi programok, állásbörzék és koncertek is helyet kapnak benne? ? összegezte Tessely Zoltán.

IMG_2644

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a Dabasi Halász-kastély megújulásához, valamint a Halász Gedeon Központ kialakításához. ?Jó mulatság, férfi munka volt, és még sok jó mulatság, férfi munka lesz? ? mondta. Hozzátette: Magyarország kormánya 200 millió forinttal támogatta Kápolnásnyék központjának felújítását és újabb 70 millió forinttal járul majd hozzá a Halász Gedeon Központ és az új településközpont bekötőúttal való összekötéséhez.

IMG_2731

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András