A Bookline, az Aegon, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Budapest Főváros Önkormányzata támogatásának köszönhetően az ingyenes fesztivál célja, hogy valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat. Az irodalmi programokon túl számos más kulturális esemény is tarkítja a Margó Irodalmi Fesztivál kínálatát: fellép a Jónás Vera Experiment és az Esti Kornél is, lesznek gyerekprogramok Rutkai Bori-koncerttel, valamint két színházi előadást is bemutatnak. A Radnóti Színház Esterházy Péter publicisztikai kötete, Az olvasó országa alapján készített előadást, illetve látható lesz a Nyáry Krisztián történetein alapuló Így viszik át című előadás is.

 

Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója elmondta: ?A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amelybe minden júniusban fejest ugrunk, hogy megismerjük az irodalmi csodaországot. A hatvan program között lesz költészeti műsor, sok könyvbemutató, megemlékezünk Rejtő Jenőről, életre keltjük Frankenstein szörnyét, illetve két színházi előadást is vendégül látunk. A Margó új beszélgetéssorozatában Oltai Katát, Vecsei H. Miklóst és Veiszer Alindát kérdezzük olvasmányélményeikről, és itt lesz a bemutatója az idei Aegon-díjas Nádas Péter Világló részletek című meghatározó nagyregényéről készített filmünknek.?

 

Kik jelentkeznek új kötettel?

A Margó Irodalmi Fesztivál Romsics Ignác és Szvoren Edina köteteinek bemutatójával indul, majd Garaczi László új regényében folytatja a lemur-vallomásokat: a Hasítás önéletrajzi elemeket felhasználó elbeszélője ismét a közelmúltba tekint: kérdezőbiztosként dolgozik, és a nagy dobásra készül. Dragomán Györgyöt sci-firől, technológiai változásokról és a digitális jövőről kérdezik.

 


dragoman__gyorgy_foto_valuska_gabor__450x675.png
Dragomán GyörgyFotó: Valuska Gábor

A fesztiválon mutatják be egy korábbi Aegon-díjas, Térey János Káli holtak című első prózaregényét, amely csípős szatíra és kíméletlen kritika, Budapesten, a Káli-medencében, Rómában, Isztambulban, Szentpéterváron és Kolozsváron játszódik. Boldizsár Ildikó különleges történeteket mesél, Babiczky Tibor Félbehagyott költemények című kötete kerül sorra, gitáron kíséri Apey.

 

Az első novelláskötetével Margó-díjra jelölt Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regényét mutatja be: a főszereplő szociológus hazaköltözik New Yorkból Budapestre, hogy nagyszabású kutatásba fogjon és megírja A magyarok nyomorúsága című könyvét. New Yorkban még úgy érzi, tökéletesen átlátja a magyar társadalmat, de miután hazatér, egyre jobban belebonyolódik a kutatásba. A Német Könyvdíjjal kitüntetett Terézia Mora A szerelem a földönkívüliek között című elbeszéléskötetével érkezik a Margóra, mellyel elnyerte a Brémai Irodalmi Díjat.

 

Krusovszky Dénes, a harmincas generáció egyik legjelentősebb költőjének első regénye, az Akik már nem leszünk sosem is bemutatkozik a fesztiválon. Tisza Katával az új verseskötetéhez kapcsolódva (Legjobb hely a városban te vagy) Szabó T. Anna beszélget házasságról, válásról, traumafeldolgozásról, felelősségről, női szerepekről, az önmagunkkal való szembenézés jelentőségéről, az irodalom terápiás hatásáról. Láthatóak lesznek a Bookline olvasásnépszerűsítő kisfilmjei is, melyek Örkény István egyperceseiből készültek.

 


boldizsar_ildiko_foto_valuska_gabor__600x400.png
Boldizsár IldikóFotó: Valuska Gábor

A Margó-díjas Milbacher Róbert második kötete, Léleknyavalyák, avagy az öngyilkolás és egyéb elveszejtő szerek természetéről kerül terítékre. A mű egyszerre izgalmas krimi és irodalmi nyomozás, az első magyar bűnregény fiktív ?rekonstrukciója?. Itt lesz a bemutatója az 50 elszánt nő című kortárs portrékötetnek. Schäffer Erzsébet ismét vallomásos kötettel lepi meg olvasóit. A Hol vagy? olyan kaput tár ki, amely egy drámai élethelyzetben lévő férfi és nő olyan intim tartományaiba vezet, amelyekről nem szoktunk beszélni. A fesztivál zárónapján, vasárnap este Kemény István új verseskötetét értelmezik át a költőtársak, és itt kerül sor felolvasószínházi keretek között a Litera irodalmi portál Magyar ballada egyfelvonásos pályázatának díjátadására is.

 

Mesékkel és zenével fogadják a gyerekeket!

A gyerekeseket is izgalmas programokkal várják az ötnapos ingyenes fesztivál hétvégéjén a Petőfi Irodalmi Múzeumban, így június 9-én a Margó irodalom- és olvasásnépszerűsítő gyerekprogramjain mutatja be Rutkai Bori és zenekara az Űrdöngölők című új lemezét, amely űrbéli tájakra kalauzolja a gyerekeket. Az érdeklődők az univerzum titkait fürkészhetik Farkas Róbert mesehősével, Eszes Rókával, emellett gyerekfoglalkozásokon vehetnek részt a kisebbek és irodalmi időutazáson az Időfutárral a nagyobbak.

 


m_2017_9520_foto_valuska_gabor__600x400.png
Fotó: Valuska Gábor

Irodalom a színpadon

A Radnóti Színház Szövegséták Esterházyval című darabját június 6-án este lehet megnézni Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám és Sodró Eliza szereplésével, Dés András zenei kíséretében. Az Így viszik át című előadás Nyáry Krisztián közösségi médiát is felforgató Így szerettek ők köteteiből merít, Döbrösi Laura, Bakonyi Alexa és Mohai Tamás adják elő.

A 11. Margó Irodalmi Fesztivál öt napon keresztül 60 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Időpont: 2018. június 6. és 10. között

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Károlyi utca 16.