Megtartotta évadnyitó társulati ülését augusztus 21-én a József Attila Színház, amely az új évadban kilenc premierrel várja közönségét. Az évad műsorának tervezésekor a színház vezetése igyekezett olyan értékteremtő előadásokkal megörvendeztetni nézőit, amelyek egyszerre szórakoztatnak és elgondolkodtatnak. Előadásaikkal estéről-estére igyekeznek olyan élményt adni nézőiknek, amelyet magukkal vihetnek és felidézhetnek egy-egy színház nélkül töltött estén. Emellett a lehető legszélesebb közönség számára kívánnak tartalmas kikapcsolódást nyújtani. A repertoáron maradó előadások mellett a következő évadban a nagyszínpadon öt, a stúdióban három bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig újabb produkcióval egészül ki. Az igényes szórakozás jegyében az új előadások között vígjátékot, musicalt és drámát is láthat majd a közönség. A társulati üléssel egy napon már meg is kezdődtek az idei évad első bemutatójának, a Légy jó mindhalálig című musical próbái.

kaviar
Kaviár és lencse

 

Bemutatók

A nagyszínpadon elsőként, szeptember 30-ától Móricz Zsigmond ? Kocsák Tibor ? Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicalje látható Hargitai Iván rendezésében. A főbb szerepeket Ömböli Pál, Ujréti László, Fila Balázs, Fekete Réka Thália, Korponay Zsófia és Vaszkó Bence alakítja. Ezt követi a Csókos asszony című operett, amelyet Böhm György állít színpadra október 7-étől, a főszerepeket pedig Zöld Csaba, Krassy Renáta, Vaszkó Bence, Ágoston Péter, Wágner Judit, Kocsis Judit és Fila Balázs játssza. Ezt követően, novembertől egy vérbő olasz komédia színesíti az előadást Csiszár Imre rendezésében. A Filuména házassága című előadás főszerepeit Vándor Éva, Nemcsák Károly, Ujréti László és Kocsis Judit játssza. Lucifer show címmel decemberben egy történelmi revüt mutat be a színház Verebes István rendezésében, amelynek kavalkádjában szinte a színház egész társulata felvonul. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójt Telihay Péter rendezi. Nagy András Karenina, Anna című Tolsztoj-értelmezésében többek között Gazdag Tibor, Létay Dóra, Mészáros András és Zöld Csaba áll színpadra.

 

A Gaál Erzsébet Stúdióban elsőként Victor Haim Nők. Játszmák. Rivaldafény. című ?olvasópróbáját? viszi színre Schlanger András. A Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában látható darabot a Színházak Éjszakáján láthatja először a közönség. A nő és még a férfi is című előadásban novembertől újra a színpadon látható Rékasi Károly. A Verebes István rendezte darabban Galambos Erzsi, Pikali Gerda és Blazsovszky Ákos lesznek partnerei. A harmadik stúdióbemutató A pillangók szabadok című romantikus vígjáték lesz Szitás Barbara rendezésében, Blazsovszky Ákos, Kovalik Ágnes és Molnár Zsuzsanna főszereplésével. A Quintus Konrád által koordinált beavató színházi előadások sora a János vitéz című produkcióval bővül.

kaviar2
Kaviár és lencse

 

Épületfelújítás és kávézó

A tavalyi korszerűsítések folytatásaként a nyár folyamán jelentős munkálatokat kezdtek a színházban, amelynek során szeptember végéig új arculatot kapva megújul az épület teljes homlokzata. Befejeződik a díszletraktár korszerűsítése és a stúdiószínpad szellőzésének modernizálása. A közönség és a színház közelében járók kényelmének és lehetőségeinek bővítése érdekében szeptember elején JASZ Café néven megnyílik a színház hangulatos, kb. ötven fő befogadására képes kávézója, amelyben kisebb előadások mellett helyet kapnak régi fotók, előadásplakátok és színházi kellékek, ereklyék is.

 

Díjak és ünnepek

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója számos örömteli hírrel számolt be. A Szarvasi Vízi Színház 2017-es programjában a legjobb zenés rendezés díját a Veszek egy éjszakát című zenés komédia nyerte Verebes István rendezésében. A legjobb férfi mellékszereplő Ujréti László lett (József Attila Színház, Veszek egy éjszakát). A színművész kollégái 75. születésnapja alkalmából is köszöntötték. A társulat másik tagja, Botár Endre munkásságát augusztusban szülővárosa, Csíkszereda Pro Urbe-díjjal jutalmazta.

 

Vendégségben

A Sörgyári capriccio című előadással a színház augusztus 23-án Szatmárnémetibe látogat, ahol a Partiumi Magyar Napok keretében adják elő Bohumil Hrabal vígjátékát Hargitai Iván rendezésében. A VIDOR Fesztiválon augusztustus 29-én mutatkozik be a társulat a Kaviár és lencse című előadással.

sorgyari
Sörgyári capriccio

 

Pozsonyi Piknik

A 2017/2018-as évad hivatalos nyitását megelőzően a színház ismét bemutatkozik a Pozsonyi Pikniken szeptember 2-án, ahol repertoárjának bemutatása mellett készülő új előadásiból is ízelítőt ad. 15.45-től a nagyszínpadon a Csókos asszony című új bemutatóból hallhatnak részleteket a látogatók.

 

Évadnyitó utcabál

Változatos programokat kínál felnőttek és gyerekek részére egyaránt a színház szeptember 9-én, szombaton 10 és 22 óra között, amelynek során egésznapos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a színház tereit, művészeit. A József Attila Színház zenés produkcióiból hallhatunk részleteket, emellett lesz irodalmi kávéház, kulisszajárás, beszélgetések, mesekvíz, kézműves foglalkozás, aszfaltrajz-verseny. Ezen a napon a színház ad otthont a Magyar Sakk Napjának: a Magyar Sakkszövetség rendezésében a sakkozáshoz kapcsolódó filmvetítések, előadások, családi, illetve színész-újságíró sakkmérkőzések várják az érdeklődőket. Az estét a Pankastic! zenekar Csavard fel a szöveget! című koncertje zárja, amelyen Lackfi János és Vörös István megzenésített versei hallhatók.

 

Színházak Éjszakája

A korábbi évekhez hűen a Színházak Éjszakájának programsorozatában is részt vesz a József Attila Színház: a szeptember 16-ai országos eseményen egy stúdióbemutatóra is sor kerül Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában, Schlanger András rendezésében, élőzenei kísérettel. A nagyszínpadon a békéscsabai Jókai Színház vendégjátékaként Örkény István Macskajáték című tragikomédiája lesz látható. A nap folyamán filmbemutatón, akadálymentes színházi produkción, kulisszajáráson, árverésen, és a színház kávézójának hivatalon megnyitóján is részt vehetnek, akik ellátogatnak a színházba.

macskajatek
Macskajáték

 

Bérletek és kedvezmények

A színház továbbra is lehetőséget biztosít diákoknak és nyugdíjasoknak 20%, 13. kerületi lakosoknak 10% kedvezmény igénybevételére minden teljes árú, saját produkcióra szóló jegy árából, emellett vidékről érkező csoportok számára utazási kedvezményt is nyújt.

 

Fotó: jozsefattilaszinhaz.hu