BoszeAdam
Bősze Ádám
Fotó: beol.hu

Vashegyi György, a régizene elismert szakértője minden alkalommal meghív egy-egy muzsikus vendéget az egyórás magazinműsorba. A most vasárnapi adásban Gyöngyösi Levente zeneszerzővel beszélget majd. Monteverdi, Schütz, Lully, Purcell, Bach, Vivaldi, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Mendelssohn művei mellett bemutatnak kevésbé ismert, akár mára el is felejtett, de kiemelkedő szerzők remekműveit, évszázadok óta elő nem adott különlegességeket is. A zenei illusztrációkkal fűszerezett műsorban Vashegyi György és vendége többek között az adott zenemű keletkezéséről, annak hátteréről, felépítéséről, a zeneszerzőről, a korról, a bemutató körülményeiről és előadóiról is beszélget majd.

Bősze Ádám Varázsboltjában szó lesz egyebek mellett a hangvilláról, a metronómról, Kempelen beszélő gépéről, az abszolút hallásról, a tubákos szelencéről, különleges hangszerekről, de arról is, hogy a közönség hogyan viselkedett régen operaelőadás közben. A vidám hangvételű, szórakoztató ismeretterjesztő komolyzenei magazinműsor e heti adásának témája a libabőr, mint jelenség. A műsor podcaston is meghallgatható.

Orfeo
Az Orfeo Zenekar
Fotó: filharmonia.hu

Bartók Béla születésnapja alkalmából idén is megrendezik a Bartók Rádió napját március 23-án a Márványteremben és a 6-os stúdióban, valamint a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek napját szeptemberben, amely egy egész napos élő hangversenyfolyam lesz. Készülnek a Zeneakadémián zajló Bartók Világverseny és Fesztivál, valamint a Bayreuthi Ünnepi Játékok közvetítésére, folytatódik a zenei lektorátus által elfogadott kortárs zenei művek úgynevezett Z-felvételeinek elkészítése és a Márványtermi stúdiókoncertek sorozata is.

Forrás: MTI