fbpx

Varázslatos éj a Forster Központtal

Mielőtt lemegy a nap Pipó uram lakomáján címmel történelmi gasztroshow-n vehetnek részt a vendégek Ozorai Pipó várkastélyában, ahol éjszakába nyúlóan jelmezes reneszánsz táncház és tűzzsonglőr bemutató várja a látogatókat a vár udvarán. Naplementekor fénnyel öleik át a várat Ozorán, fáklyás tömeg fogja körbe a várkastély falát, amely egyedülálló élményt nyújt mind a résztvevők, mind a szemlélők számára.

 

Tiszadob
Tiszadob

Rendhagyó gasztro-tárlatvezetések is várják az érdeklődőket országszerte a Forster Központ kastélyaiban, váraiban a Múzeumok Éjszakája hétvégéjén, június 25-én és 26-án. Az Ozorai várkastélyban a Pipó uram lakomái című rendhagyó tárlatvezetés alkalmával szekszárdi tájjellegű borok kóstolhatók. Népszerű operaáriák és helyi specialitásnak számító levendulás barátfüle kóstoló várja azokat, akik a majki Kamalduli remeteség misztikus falai között töltik a Múzeumok Éjszakáját. A Borkultúra jegyében a Cellakertek fűszerei elnevezésű tárlatvezetéssel és móri borok kóstolójával várják a látogatókat.

 

Múzeum a kastélypark is: a füzérradványi Károlyi-kastély 90 hektáros tájképi kertjének fáklyás felfedezésére és éjszakai állat-megfigyelésre is lehetőség nyílik Füzérradványon. Helyi ételkülönlegességeket, szörpöket és gyógyteákat is kóstolhatnak a látogatók, akik azt is megtudhatják, hogy mit lehet kezdeni egy tóval éjszaka. A rejtélyes Andrássy-titokszoba és bronzkori kiállítás nyílik meg a tiszadobi Andrássy-kastélyban . Tűzugrás és tűztánc, táncház és tánctanítás várja az éjszakázókat, akik olyan, a látogatók elől lezárt helyiségekbe is beleshetnek, mint Andrássy Katinka toronyszobája. Bronzkori leletek a kastélyból címmel időszaki régészeti kiállítás is nyílik a Múzeumok Éjszakáján, a kastély pincéjében feltárt sírokban talált 3000-3500 éves tárgyakat most először láthatja a közönség.

 

Edeleny
Edelény

Az Edelényi kastélyszigeten az 1900-as években valóban megtörtént bűntény vár megoldásra. A nyomozás közben a kastély összes zegzugát felfedezheti a nyomozó-látogató a csendőreskü letételét követően. A tárlatokban elrejtett információk segítségével képregény is készíthető az edelényi kastélyban. Ugyanitt a mobiltelefonok szerelmeseit rendhagyó tárlat várja: a Múzeumok Éjszakáján megnyíló Mobil-Kor-Történet című kiállítás olyan ? ma már őskövületnek számító – készülékeknek állít emléket, amelyek új kapukat nyitottak a mobilkommunikációs fejlődésben. A látogatók találkozhatnak régi kedvenceikkel, felidézhetik a szolgáltatók és a gyártók történetét és érdekes tényekkel, információkkal gazdagodhatnak mindenről, ami ?mobil?.

A Múzeumok Éjszakáján a fentieken kívül a Forster Központ további 10 helyszíne várja gyertyafényes programokkal a várak, kastélyok szerelmeseit. A teljes kínálat az alábbi linken érhető el: http://www.forsterkozpont.hu/hirek/kiemelt-hirek/muzeumok-ejszakaja-2016/941/.

A Borkultúra programjai pedig egészen szeptemberig folytatódnak. Az akcióban részt vevő helyszínekről és a gasztro-tárlatvezetésekről bővebb információ az alábbi linken olvasható:

http://www.forsterkozpont.hu/hirek/kiemelt-hirek/borkultura/925/.

A rovat további cikkei