IMG_2198


A kezdetektől részt vesznek a főváros egyik legromantikusabb, építészeti különlegességeinket láttató helyén, a Vajdahunyadvár udvarán tartott zenei fesztiválon. Mitől vonzó a szabadtéri, nyári koncert, és milyen műsorral készülnek?

A helyszín adottságaihoz illően mindig könnyed romantikus műsorral készülünk a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál hangversenyére. A koncert egyben a Zuglói Filharmónia évadának záró fellépése. Minden évben varázslatos hangulatú a nyáresti előadás, igazi örömzene, melyben az előadók ? fiatal zenészeink ? és a közönség egyaránt felszabadultan adhatja át magát a zene varázsának. Idén Rossini Tell Vilmos nyitányával kezdjük műsorunkat, majd Mendelssohn e-moll hegedűversenye következik, szólót játszik Szabadi Vilmos. A második részben Mendelssohn A-dúr ?Olasz? szimfóniájával zárjuk műsorunkat. Minden évben számos külföldi vendég is részt vesz hangversenyünkön a törzsközönségünkön kívül.

A XIV. kerület, vagyis Zugló szimfonikus zenekara az önöké, mely vezető szerepet játszik a negyedszázados fesztivál életében. Mit jelent a zenekar számára a kerülethez tartozni?

Zugló az együttes hatvankét éves munkájának köszönhetően a kultúra kerületévé vált. A Zuglói Filharmónia a mai napig minden évben közreműködik a Szent István Gimnázium tanévnyitóján és tanévzáróján egy rövid műsorral. A kerület valamennyi általános iskolájának és gimnáziumának tanulói ? évente több mint 11 ezer fiatal ? minden évben egyszer részt vesznek a Zuglói Zeneházban megtartott, Felfedezőúton című ismeretterjesztő komolyzenei koncerten. Reményeink szerint a sorozatnak köszönhetően a felnövő generációban kialakul a kultúra iránti igény, érett koncertlátogató közönséggé válnak. A Zuglói Filharmónia közreműködik továbbá a kerület meghatározó kulturális rendezvényein. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, valamint a Zuglói Filharmónia hivatásos együttese alkotja a Zuglói Zenei Műhelyt. A legkisebb gyerekek a Zeneiskolában kezdik meg zenei tanulmányaikat, általában valamelyik kerületi kihelyezett tagozaton. A zenei pályára készülő, tehetséges tanulók a szakközépiskolában folytathatják tanulmányaikat.

Már kétszer elnyerték a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet, amely a klasszikus zenei nevelés terén elért kiemelkedő eredményüket mutatja. Mitől válik vonzóvá a fiatalok számára a klasszikus zene?

Azok a fiatalok, akiket próbajáték után felvesznek a Zugló Filharmónia együttesébe, kipróbálhatják magukat egy szimfonikus zenekar teljes értékű tagjaként. Inspiráló környezetben, kiváló zenészekkel együttműködve szereznek tapasztalatokat. Az ifjú zenészek természetesen gyermekkoruk óta tanulnak klasszikus zenét. Tehetségesek és motiváltak, jellemzően kiváló tanárok segítik felkészülésüket. A Zuglói Filharmónia abban tudja segíteni a tehetségeket, hogy lehetőséget biztosít számukra a színpadi rutin megszerzésére, tapasztalatszerzésre. Betekintést nyerhetnek egy kiemelt kategóriás, hivatásos együttes mindennapjaiba, amelynek tagjaként profi zenésszé válhatnak.

IMG_7342

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik jelentős eseményén, Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatóján a Zuglói Filharmóniát hallhattuk az ön vezényletével. Terveznek-e más színpadi bemutatókat, előadásokat?

Dubrovay László Faust, az elkárhozott című műve hatalmas sikert aratott. Terveink szerint jövőre ugyanezt a műsort előadjuk Pécsett is. Következő évadunkban pedig a Művészetek Palotájában Stephanus-bérlettel is látogatható hangversenyünkön kuriózumként egy operát tűzünk műsorra: Puccini Pillangókisasszony című művét.

Hol hallhatjuk a zenekart a 2016/2017-es évadban, milyen hangversenyeket ajánl a Zuglói Filharmónia előadásában?

A következő évadban is négy bérletsorozatot indítunk útjára. A Müpában a Stephanus-, a Zeneakadémián a Gaudemus-bérletsorozatunkat, a Pesti Vigadó ad otthont a Téli-bérletnek és a Pastorale-sorozatnak. Sokszínű repertoárunkból ízelítőként ajánlom Stephanus-bérletünk első előadását, Virágh András Gábor kortárs magyar zeneszerző Sinfonietta című művét. Második hangversenyünkön a világhírű trombitaművész, Tarkövi Gábor működik közre. Harmadik hangversenyünkön Antal Mátyás vezényli Gustav Mahler II. szimfóniáját, szólót énekel Kolonits Klára és Schöck Atala. Utolsó Stephanus-hangversenyünkön hangzik el Puccini Pillangókisasszony című műve. Gaudeamus-sorozatunk első hangversenyét a világhírű svájci karmester, Alexander Mayer dirigálja, utolsó hangversenyünket pedig a Kossuth-díjas Baráti Kristóf vezényli. Téli-bérletünkön ismert zeneművek szólalnak meg fiatal szólisták előadásában. A Téli-bérlet februári műsorában Hidas Frigyes és Lajtha László egy-egy műve hangzik el, utolsó, márciusi előadásunk pedig Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg. Változatos programunk a zenekar honlapján, a www.zugloifilharmonia.hu oldalon teljes terjedelemben megtekinthető.

Csanda Mária

Fotó: Szalóky Zsuzsa