A MOME Doktori Iskola alapításának 25. évfordulójáról emlékezik meg a Varietas című, komplex térinstalláció a MOME Ground területén, amely 2023. május 26-ig látható.

A kiállítás építészeti terveit Hajdu Gáspár és a XORXOR készítette a Kovács Dániel kurátorral közös koncepció nyomán, a Doktori Iskola megbízásából, a 2022 őszén hirdetett meghívásos kurátori pályázat eredményeként.

Az installáció terében 25 egykori hallgató gondolatai, 25 mestermunka, 96 doktori dolgozat ismerhető meg két, újrahasznosított anyagból készült pavilonban. Az installáció központi eleme a MOME Ground fő közlekedési útvonala mentén egy interaktív és immerzív installáció, amelynek LED-felületén az elhaladók mozgása alapján alakulnak ki újabb és újabb szövegrészletek, nevek és kifejezések, amelyek a doktori dolgozatokból származnak. Megállva a LED-fal előtt, hosszabb idézetek rajzolódnak ki; ha elhaladunk mellette, akkor olvasható szavakká alakulnak át az egyébként kódolt szövegek.

Az eredeti doktori dolgozatok egy egyedi tervezésű, LED-mátrixként funkcionáló könyvszekrényben tekinthetőek meg. Az értekezések szűrését és keresését a kapcsolódó táblagépen speciálisan erre a célra fejlesztett szoftver segíti. A hallgatói interjúk 2023 márciusában készültek a MOME TWO filmstúdiójában, ahol az egykori doktoranduszok a képzéshez kapcsolódó élményeiket, tapasztalataikat osztották meg. Az interjúk lassított felvételként, egymásra helyezett duotone élőportrékként jelennek meg dinamikus, rácsos elrendezésbe komponálva.

A pavilonok építőanyaga, az ECO panel részben eleve újrahasznosított, és a kiállítás elbontását követően egyetemi hasznosításra kerül. A tárlathoz vásárolt technológiai eszközök ugyancsak oktatási funkciókat kapnak a jövőben. A doktori dolgozatokat tartalmazó könyvszekrényt jelen formájában tervezi megőrizni a Doktori Iskola, hosszú távon is hozzáférhetővé téve a dokumentumokat.

Fotó: Lakos Máté