2021-ben is megszervezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Múzeumi harmónia. Az országos rendezvénysorozatot szeptember 27. és november 11. között tartják, a jelentkezéseket július 12-ig várja a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

A fesztivál idei célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok miként tudnak a testi-lelki egyensúly egységének létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a múzeumi harmónia. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül a közös öröm kifejezésére. Ennek apropóját több 2021-re eső jubileumi évforduló is adja. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső zene világnapja is alkalmat ad a zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek.

A téma felvezetésére országos kampányt indítanak, amelyben közös örömzenélésre kérik a múzeumok munkatársait.

Ehhez a gondolatmenethez illesztik hozzá a turisztikát is. Bárhová is utazunk, szinte mindenhol találhatunk olyan múzeumokat, ahová érdemes betérni – ezért az idei másik cél felhívni a figyelmet arra is, hogy a nyaralás során nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat egy-egy múzeum felkeresése.

Az öt, a korábbi évekből megtartott témakör mellé három új és egy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlanak 2021-ben. Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum. A másik új téma a Múzeumi kulisszatitkok, a korábbi Pincétől a padlásig elemeit is tartalmazza, de annál jóval tágabb, sokrétűbb bepillantást enged a múzeum életébe. A harmadik pedig az elsősorban a pandémia alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című tematika. A megújított 16+-os témakör ebben az évben az A zene szárnyán kiegészítést kapta. Mindezek mellett idén is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum,Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! (kibővített tartalommal, felnőtteknek szóló programlehetőségekkel) tematikákhoz. A Múzeumi szünetelő, valamint a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! szintén részét képezi a fesztivál kínálatának.

A témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján olvasható a tematikák linkre kattintva.

Javasolják az intézményeknek, úgy állítsák össze kínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést. Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2021. július 12.

Nyitókép: Pexels/Cottonbro