A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen, idén 43. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD). Hazánk legrangosabb dizájnpályázatára május 1-jéig lehet jelentkezni.

A díjazott és különdíjas pályázók alkotói oklevélben és akár bruttó 600 ezer forint pénzjutalomban részesülhetnek, amelyet a díjhoz kapcsolódó, 2022 őszén megrendezendő kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehetnek majd át.

Az MFD nyilvános díjpályázata a kimagasló színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését és a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességét hivatott elősegíteni. A jövőről való felelős gondolkodás, a fenntarthatóság, az ökológiai szempontok figyelembevétele nélkül ma már nincs dizájnkoncepció.

Aki tervez – épületet, tárgyat, szolgáltatást, környezetet vagy technológiát –, az minden projektjével a jövőnket formálja.

Egy kreatív megközelítés, innovatív technológiai megoldás, az újrahasznosításon alapuló anyaghasználat lényeges problémákra hozhat előremutató megoldásokat. Mára a jövőtudatos dizájngondolkodás etikai alapállássá vált az elhivatott tervezők számára.

„Az elmúlt évek krízishelyzetei felerősítették a lokális hagyományok megismerésének és innovatív továbbgondolásának igényét, valamint a termékek élettartamának növelését és fenntarthatóságának egyre komolyabb figyelembevételét. A tudatos és felelős közös jövő megteremtése és formálása a fogyasztók szempontjai között is jóval fontosabbá vált, mint eddig bármikor” – emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács, illetve az SZTNH elnöke.

A tavalyi évben az elismerést többek között a Lakos Dániel által megálmodott, kényelmes és ergonomikus Tilt szék, a hagyományos hinta és bölcső ötvözéséből létrejött Adamo babahinta, a Salt Communications Kft. munkája, a Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése és Szalai Bálint itthon. című enteriőr tárgycsoportja nyerte meg. A díjazott alkotásokból a tavalyi évhez hasonlóan a Budapest Design Week ideje alatt látogatható kiállítást szerveznek, ahol bárki megtekintheti az elismert pályaműveket.

Kassai Ferenc Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Design Campus szakvezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja így értékelte a díj szerepét: „A bírálás meghatározó fókusza számomra évről évre minden olyan hazai és nemzetközi folyamatra és dizájnproblémára érzékeny és gyors reagálású tervezői válasz felmutatása és elismerése, mely aktuális és progresszív.”

A bizottság 2022-ben is a termék, vizuális kommunikáció, terv és diák kategóriákban várja a három évnél nem régebbi pályaműveket.

Az elismert szakemberekből álló zsűri a beérkező alkotásokat két fordulóban, kategóriánként értékeli, olyan szempontok alapján, mint formai minőség, újszerűség, versenyképesség, felhasználóbarát kialakítás vagy a fenntarthatósági szemlélet érvényesülése. A díjra tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak.

A zsűri elnöke idén Kassai Ferenc grafikusművész, tagjai Koós Pál habil. formatervező, Árkossy Tamás okleveles faipari mérnök, címzetes egyetemi docens, Dániel Tünde formatervező, György Árpád Hunor formatervező, Hefkó Mihály DLA belsőépítész, Kecskés Orsolya ötvösművész, ékszertervező, dr. Lógó Emma ergonómus, Szabó Ádám Csaba keramikusművész, Tomcsányi Dóri divattervező és Vargha Balázs habil. grafikusművész.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, május 1. éjfélig várják a mfd@hipo.gov.hu e-mail-címen.

Nyitókép: a Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése. Fotó: Köllőd Márton