2022-ben is megszervezik az évről évre nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek ez évi jelmondata: „Ezt mind fenntartjuk!” Az országos rendezvénysorozatot október 3. és november 13. között tartják.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2022-ben bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ez irányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

Négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlanak a programok szervezésénél  2022-ben a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a 16 + Több mint múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiváló alkalom arra, hogy az intézmények kreatívan prezentálják az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a múzeumok fenntarthatóságához.

Az Értékeink újratöltve tematika a korábbi Múzeumi kulisszatitkok, illetve a népszerű Pincétől a padlásig tematikák elemeit is tartalmazza, de azoknál szorosabban kapcsolódik a szellemi fenntarthatóság témájához.

A társadalmi fenntarthatósághoz kapcsolódva a Felemelő múzeum tematika keretében arra hívják a múzeumokat, hogy a rendezvénysorozat idejére az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, a fizikai, szociális vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak.

A fizikai és mentális fenntarthatóság gondolatához kapcsolják a Fittmúzeum tematikát, ennek keretében a testi és lelki egészségmegőrzést, a rehabilitáció és az úgynevezett „jóllétet” támogató múzeumi programokat várnak.

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A múzeumok és iskolák kapcsolatát erősítendő idén ismét bevezetik a Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikát.

Múzeumi szünetelő tematikát idén a környezeti fenntarthatóság témájához rendelték, olyan programokat szervezhetnek a múzeumok, amelyek megmutatják, hogy mit jelen a „zöldmúzeum”, mit tesznek intézményként a természetvédelem érdekében.

A fenntarthatóság témájának széles körű népszerűsítése céljából és a Múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva országos kampányt hirdetnek. Arra kérik a múzeumokat: gyűjtsék össze azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. Az üzenetek a tematikához kapcsolt rendezvényeken közösen felhelyezhetők egy múzeumhoz közeli fára. Az elkészült fákat kérik lefotózni és beküldeni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) részére. A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

A tematikák és a kampány részletes leírása a tematikák linkre kattintva olvasható.

Az online regisztráció, a jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2022. augusztus 1., 23:59.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

További részletek itt olvashatók.

Nyitókép: Múzeumok Őszi Fesztiválja a szolnoki Damjanich János Múzeumban