A nemzetközi klassziksu zenei élet egyik legrangosabb, 1963-ban alapított kitüntetését a kamarazene kategóriában Várjon Dénes és Antje Weithaas CD-je kapta, amely a Beethoven-szonáták összkiadásának első kiadványa.

Németország, Ausztria és Svájc 160 vezető zenetörténésze, újságírója és kritikusa negyedévenként ítéli oda a Német Lemezkritikusok Díját (Deutscher Schallplattenpreis). Az augusztus 15-én közzétett kommüniké szerint a magyar zongora- és a német hegedűművész lemeze, amely a CAvi-music kiadónál jelent meg, bizonyult a legjobbnak a kamarazenei felvételek között.

A zsűri indoklásában többek között így méltatta a lemezt: „Szükség van a Beethoven hegedűszonáták újabb összfelvételére? Antje Weithaas és Várjon Dénes egyértelműen bizonyítják: feltétlen! Beethoven a legszebb teljességében jelenik itt meg. Forradalmi, érzelmes, újító. De ennél több is: hegedű és zongora lenyűgöző magától értetődőséggel találnak egymásra, a darabok megannyi nehézsége mintha nem is létezne. Idáig alig ismert szuverenitással kapcsolódik a technikai tökéletesség boldogító zeneiséggel és átütő erővel. Ezek a felvételek a lehető legmagasabbra teszik a lécet.”

A felvételt korábban szuperlatívuszokkal sem takarékoskodva méltatta a France Musique kiritikusa, múlt hónapban pedig a BBC Music Magazine választotta a hónap lemezének.

Nyitókép: Várjon Dénes és Antje Weinhaas