fbpx

Várnapok Sirokon és Tiszadobon

E hétvégén rendezik meg Szerencsen, a Rákóczi Várban az Országos Tárogatós Találkozót a vajai Rákóczi Tárogató Egyesület szervezésében. A nagymúltú szakmai rendezvényre Magyarország minden vidékéről, valamint a határon túlról is érkeznek tárogatósok, akik a program ideje alatt különböző helyszíneken adnak hangversenyeket.

A találkozó résztvevői igazi zenei különlegességet kínálnak június 11-én, szombaton, 16.00 órától a felújított és a közelmúltban megnyílt Andrássy-kastély látogatóinak. Kivételes élménynek ígérkezik, hogy az eseményen csaknem száz tárogató szólal majd meg egyszerre a kastélyparkban.

939_2

A tárogató a magyar történelem kísérője a honfoglalástól napjainkig, magyar hangszerként tartják számon az egész világon. A Hungarikum Bizottság döntése alapján kiemelkedő nemzeti érték címet kapott és a legmagasabb elismerést is elnyerte: a tárogató hungarikum.

A Forster Központ fenntartásában működő siroki Barlangvárban június 11-én és 12-én már huszadik alkalommal rendezik meg a várat köszöntő rendezvényt, a Siroki Várnapokat. A kétnapos családi program hagyományőrző bemutatókkal, lovagi tornával, légishow-val, ragadozómadár-bemutatóval, koncertekkel, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal és az elmaradhatatlan tűzijátékkal várja a látogatókat.

Kedvcsinálóként a további programból a teljesség igénye nélkül: zoknicsata a Nánai Solymos Vitézek közreműködésével, hobbiíjászok versenye, hőlégballonozás. A Paff színpadon látható a Ha te ütöd az én papomat című produkció, Kálmán Imre Csárdás királynője és a Tom White & the Mad Circus-Rockabilly Show zenekar. Lesz erősember és ökölvívó verseny és Kurul dobkoncert is. A Babszem Jankó Gyermekszínház az Ilók és Mihók című darabbal vár mindenkit, illetve főzőversennyel, macok- és krumplipogácsa-készítéssel és -kóstolással, valamint várkapitányképző ügyességi próbákkal készülnek.

A rovat további cikkei