A gyártó a napokban jelentette be, hogy 2015 decembere helyett várhatóan a jövő év elején debütál a film. A magyar forgalmazó a bemutatót az amerikaiakkal egy időben tervezi.

SNOWDEN-A_Feher_Haz

 

Edward Snowden a CIA alkalmazottja, valamint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezető tanácsadója volt, és még be sem töltötte 30. életévét, mikor egy egész világot megmozgató botrányt robbantott. Olyan szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte. Majd felvette a kapcsolatot a The Guardian egyik újságírójával, Glenn Greenwalddal: 2013 májusában Hongkongban találkoztak, ahol Snowden átadta neki a magánszféra válogatás nélküli, illegális megsértését bizonyító titkosított anyagokat. Az akták tökéletes bizonyítékai az amerikai kormány kiterjedt kémtevékenységének. Az ügy meglehetősen heves vitákat váltott ki a nemzetbiztonság és az információs önrendelkezés kérdéseiről.

 

Snowden megosztó cselekedetéről és azokról a bizonyos fájlokról rendez most mozifilmet a háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone (Született július 4-én, A szakasz, Larry Flynt, a provokátor, Tőzsdecápák), a média, a pénzvilág, a politika és a háború pedáns filmes elemzője. Stone a Guardian egyik újságírója, Luke Harding A Snowden-akták: Bennfentes történet a világ legkeresettebb emberéről című művét adaptája. A címszereplőt Joseph Gordon-Levitt (Sin City, Eredet) alakítja, de a filmben feltűnik Nicolas Cage is, mint egy magas rangú hírszerzési tisztviselő.

Joseph_Gordon-Levitt_Edward_Snowden_foszerepeben_1

 

A rendezés és a szereposztás már önmagában is ígéretes, az aktuálpolitikai témaválasztás, a rendkívül szövevényes és izgalmas sztori pedig várhatóan sok érdeklődőt vonz majd a mozikba. Magyarországon a Cinetel forgalmazza majd, és a premier várhatóan egy időben lesz a nemzetközi bemutatóval, azaz 2016 januárjában. A film első, nemzetközi előzetese itt tekinthető meg.