fbpx

Városképbe ágyazott örökség

Az érdeklődőknek jó hír, hogy 2017. január 6-tól meg lehet tekinteni a Kálvin téren a Reformáció 500. évfordulójára szánt köztéri installáció pályázat nyertes alkotását. Szabó Levente és Polgárdi Ákos koncepciója alapján 95 db betonból készült egyedi burkolatelemet helyeznek el a Kálvin tér Baross utcai részén. A köztéri műalkotáson a reformáció hatástörténetét megalapozó egyetemes és magyar gondolkodóktól származó idézeteket olvashatnak majd a járókelők, zömében magyar, de angol és német nyelven egyaránt.

 

luther_csalad
Fotó: refromacio2017.hu

A mű eggyé válik a térrel, miközben alig észrevehetően ki is emelkedik onnan. ?Koncepciónk egyszerre észrevétlen és látható? ? árulják el a tervezők pályázatuk leírásában, majd hozzáteszik ? ?a létrejövő random kiválasztott burkolatelemek finom hálózata egy olyan alkotás lesz a Kálvin téren, amelyen áthaladva nap mint nap más idézetet olvashatunk el, folyamatosan interakcióba lépve az installációval?.

 

A szakmai zsűri egyöntetűen a Szabó Levente pályamunkáját ítélte a legjobbnak, melynek tagjai Halasi Rita Mária designszakértő, kurátor, dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, teológus és a Kaposvári Egyetem Művészetelméleti és Művelődéstudományi Intézet egyetemi tanára, Szabó Tamás, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Wesselényi-Garay Andor, építészteoretikus, kritikus voltak.

 

Kalvin_ter_Budapest_2005
Fotó: Wikipédia

?Az alkotás szerencsére minden időjárási viszonylatban kiválóan működik, tehát nem kell attól tartani, hogy az idő előrehaladtával megrongálódik, vagy veszít az értékéből, fényéből. Emellett minden járókelőt képes megszólítani és egyértelműen kommunikálni a reformáció egyetemes üzeneteit? ? tette hozzá Wesselényi-Garay Andor a mű értékelésénél.

 

Szabó Levente és a Hetedik Műterem Kft. számos sikeres pályázatot és installációt tudhat magáénak, köztük az ELTE BTK II. világháborús emlékművét, az Egyetem Halottai Emlékművet, de hozzájuk kötődik a soproni Várkerület revitalizációja és a Móricz Zsigmond körtéren található ismert gomba műemlék teljes körű felújítása is.

 

A reformáció üzenete már láthatóvá és egyben ?közvetlenül megélhetővé? is válik. Ahogyan dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság Miniszteri biztosa is állítja: ?fontos, hogy a térben is átható módon megjelenítsük mindazt, ami a múltban érték és gazdagság volt?. Az alkotáshoz kapcsolódó weboldalon a későbbiek során bárki megtekintheti, megoszthatja, sőt akár örökbe is fogadhatja majd a Reformáció 500 éves emlékét megelevenítő térköveket.

A rovat további cikkei