Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott Animációs esték – online beszélgetéssorozat keretein belül eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, a Magyar Filmdíjjal elismert, Bánffy Miklós-díjas producer, egyetemi oktató Kollarik Tamással.

Az aktuális rész vendége az Emmy- és Balázs Béla-díjas Varsányi Ferenc,

aki több mint negyven éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élő cselekményes műfajban egyaránt. Dolgozott az összes nagy magyarországi animációs stúdióban, a Magyar Televíziónál, egy ausztrál, két amerikai, egy dél-koreai, egy tajvani, egy indiai és egy arab stúdióban. Tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Metropolitan Egyetemen és a MOME animációs szakán, de jelenleg is dolgozik a Nemzeti Filmintézetnek mint bírálóbizottsági elnök, valamint tagja a Magyar Filmakadémiának és köztestületi tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Olyan alkotásoknál működött közre, mint a Fecsegő tipegők című sorozat, nevéhez kötődik a Mézes-táncos vagy a Suli-buli című pixillációs burleszkfilm. Varsányi Ferenc jelenleg 30 éves tervét valósítja meg: a Piszkos Fred, a kapitány című animációs alkotás forgatókönyvét írja.

A fiatal generációt a több mint 25 díjjal kitüntetett Fazakas Szabolcs képviseli,

aki 2006 őszén megalapította a Konnertfilm Kft.-t, majd 2008-tól a Székelyföldi Legendáriumot. A civil kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse és a gyerekek számára szerethető módon adja át a Székelyföld szellemi-kulturális örökségét, mondáit és legendáit. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térkép és könyv készült, végül elindította az első székelyföldi rajzfilmstúdiót. A gyermekek eddig közel tíz rajzfilmben követhették nyomon Zete, a falusi székely gyerek, nővére, Rika, a bölcs nagyapa és Szőr Manó kalandjait. 

Az est folyamán a szakemberek megemlékeznek Jankovics Marcellról, és olyan kérdésekre keresik a választ, hogy a Székelyföldön hogyan lehet felépíteni egy animációs filmstúdiót, milyen lehetőségei vannak egy határon túli filmalkotónak, hogyan merült fel a Piszkos Fred, a kapitány című film gondolata vagy hogy egyáltalán hol tartanak jelenleg az alkotás folyamatai. 

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás június 10-én 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján.

Nyitókép: Varsányi Ferenc, forrás: Varsányi Ferenc Facebook-oldala