Victor Vasarely életművét állítja középpontba a Pécsi Balett új bemutatója, amelyet ingyenesen, online lehet követni pénteken este a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részeként.

A társulat új darabja, a Vasarely-etűdök olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mi az értelme a művészetnek, mi tesz maradandóvá és élővé egy műalkotást s vajon a mű életben tartja-e a művészt is.

Az alkotók egy kiállítás kontextusába helyezik a balettet. A kiállítás képei ihletet adó forrásként meghatározzák a jelenetek hangulatát, a zenei anyagot, a karaktereket és azok viszonyait, a tánc dinamikáját, a jelmezek, a kellékek és díszletelemek szín- és formavilágát, a színpadképet. A műalkotások életre kelnek.

A társművészetek bevonásával létrehozott egyedülálló látványvilágú produkciót Vincze Balázs, a társulat Harangozó-díjas művésze álmodta színpadra rendező-koreográfusként. A rendező szerint

Victor Vasarely fantasztikus erejű festményei alakították a zene lüktetését, a koreográfia dinamikáját, a teret, a kellékeket, a jelmezeket, a látványt,

hiszen Vasarely művei élők, erős hatásúak, energetizálók. A Pécsi Balett táncművészei mellett az előadásban közreműködik Györfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas művész, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Az ingyenesen megtekinthető online bemutató a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részeként, a Müpa szervezésében, a Pécsi Balettel közös programként valósul meg pénteken, május 28-án, este hét órakor a Bartók Tavasz felületein. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon található további információ.